Artsen Zonder Vakantie

Artsen Zonder Vakantie

"Ze noemen zichzelf allesbehalve een typische reiskantoorklant, want pakketreizen en allerlei leuketoeristische extra’s kopen ze niet. Bovendien letten ze enorm op de prijs. Maar ze zijn wél vol lof over de perfect professionele omkadering die ze genieten bij UNIGLOBE Triton Travel."

Artsen Zonder Vakantie (AZV) telt zo’n 600 Belgische artsen en verpleegkundigen die tijdens hun privé-vakantie gratis in Afrika werken. Ze leiden er hun Afrikaanse collega’s op aan de operatietafel, in de ziekenzaal of in het labo. Geen noodhulp dus, maar een duurzame oplossing: de overdracht van kennis. In 2013 spreken we over 404 terreinvrijwilligers waarvan 43% artsen-specialisten. Zij gaven zowat 6950 dagen medische bijstand, gespreid over 176 zendingen, in 5 Afrikaanse landen en in samenwerking met 50 partnerziekenhuizen. Onder het motto ‘kennis geneest’ staat in het meerjarenprogramma 2014-2016 te lezen dat AZV verder inzet op de integrale capaciteitsversterking van de partnerziekenhuizen, zodat ze zelf in staat zijn om meer kwaliteitsvolle en patiëntgeoriënteerde medische zorg aan te bieden. In 2013 droegen meer dan 25.000 mensen en bedrijven gul bij in de fondsenwerving en werd het historische record van 2012 spijtig genoeg net niet gebroken. AZV haalde ruim 1,8 miljoen euro op, niet in het minst dankzij de belangstelling die ze genoten in alle media, zowel gedrukt, gesproken als visueel. Sinds 2007 is AZV, wat haar intense reispolitiek betreft, klant bij het Mechelse UNIGLOBE Triton Travel.

“Waar Carine Nieuwling onze rode telefoon is”, legt Pascale Catteau, de verantwoordelijke van de reisdienst, uit. AZV is op het eerste gezicht een gemakkelijke klant. De vzw heeft alleen nood aan vliegtuigtickets naar de partnerlanden in Zwart-Afrika. “Vorig jaar waren dat 470 vluchten”, vertelt Pascale. “Waarvan 90% deftig op tijd gepland was, en dan bedoel ik minstens zes weken op voorhand.

Maar er zijn uiteraard ook lastminuteannulaties omwille van onveiligheid of ziekte. Kortom, er valt altijd wel iets aan te passen (lacht).” AZV vliegt principieel economy class en de geprefereerde partner is Brussels Airlines. De luchtvaartmaatschappij biedt de ngo speciale condities aan. “Deze worden geladen in het boekingssysteem zodat UNIGLOBE deze perfect kan verwerken”, legt Pascale uit. Slechts wanneer de bestemming buiten het SN-netwerk valt, wordt beroep gedaan op een andere luchtvaartmaatschappij.

“En dan kijken we eerst en vooral naar de prijs”, zegt Pascale, “al is het tijdgebruik ook belangrijk. Je laat een medisch team geen acht uur wachten op een connectie omdat het vijftig euro goedkoper is. We beslissen dus rationeel.” Een van die mensen die minstens één keer per jaar met zo'n ticket onderweg zijn, is spoedarts Nele Vangheluwe. Elf jaar zet ze zich al in voor AZV. In het gewone leven verbonden aan het Sint- Vincentius Ziekenhuis in Deinze, trekt ze ieder jaar voor pakweg drie weken richting Afrika. “Omdat ik steevast geloof in onze basisopvatting: kennis geneest! Nele focust specifiek op haar specialiteit: de spoeddienst. Om daar dankzij materiaal en kennis de capaciteit te verhogen én te versterken. “Je tilt het maximaal aantal mensen op een hoger niveau en hoopt dat het zo blijft”, vertelt de goedlachse Nele, die er geen geheim van maakt dat ze jaarlijks uitkijkt naar deze trip. “Omdat je enerzijds veel kan realiseren op een relatief korte tijd, en je anderzijds met de jaren ook vriendschapsbanden smeedt. Ik ben passioneel met mijn job bezig en de interesse voor de Afrikaanse gezondheidszorg was steeds aanwezig. Nu, 'on the field', kan ik wezenlijk iets bijdragen. Maar ook de Afrikaanse bevolking leert mij dingen bij. Vooral hun moed en hun eenvoudige blijheid die me telkens, in de marge, opvallen. Hoe ze daar méér doen, met minder middelen, aan een zeer karig loon. Dat maakt dat hun dankbaarheid ook zeer groot is. Telkens wanneer ik terug vertrek, lees ik in hun ogen: ‘laat ons alsjeblieft niet in de steek, kom volgend jaar terug.’ Ze voelen zich als het ware opgetild door ons, daarom is een zending ook telkens zeer intens. Toch vertrek ik zeer graag, elk jaar nog liever eigenlijk, omdat ik voel dat ik meerwaarde lever.” AZV is uniek, er is geen enkele organisatie die exact hetzelfde doet in België.