Biobest

Biobest

“Biobest maakt (goede) beestjes”

Biologisch

Omdat het verleden heeft geleerd dat we verstandig moeten omgaan met de chemische bestrijding in de landbouw, dragen – bij wijze van alternatief – biologische middelen steeds meer bij tot een vernieuwde aanpak. Onderzoek neemt daarbij een belangrijke rol in het totale bedrijfsproces. Biobest neemt de leiding in België.

Het Belgische Biobest, met hoofdzetel in Westerlo, werd opgericht in 1987 en is tegenwoordig wereldwijd actief via acht dochterondernemingen die zich o.a. in Canada, Spanje, Mexico, Argentinië en Marokko bevinden. Het bedrijf telt 350 werknemers, waarvan 120 in de moedervestiging. Destijds gestart als familiebedrijf werd het, niet-beursgenoteerd, enkele jaren geleden overgenomen door een beursgenoteerde investeringsgroep. Biobest werkt aan een duurzame landbouw. Of concreet: het zorgt voor een goede opbrengst op een manier die gezond is voor het milieu én voor de mens. “Daarvoor hanteren wij twee groepen van oplossingen”, legt Herman Van Mellaert uit. “Enerzijds zorgen we voor die optimale opbrengst via bestuiving door insecten – specifiek: hommels die we zelf kweken. Daarin zijn we een primeurbedrijf, de eerste ter wereld die hommels industrieel ging kweken. Het tweede aspect heet biologische bestrijding. We vermijden dat er ziektes en plagen toeslaan via natuurlijke middelen. Of in mensentaal: we zetten goede beestjes in tegen de slechte .” Biobest maakt dus geen chemische spuitmiddelen, maar zegt ook niet dat ze altijd uit den boze zijn. “Wij bieden eerder een pakket van biologische oplossingen. Oorspronkelijk waren dat enkele zes- en achtpotigen, nu omhelst ons gamma een ganse reeks producten die in de biologische bestrijding van belang zijn –zoals vangplaten of micro-organismen, én een vijftigtal nuttige beestjes.”

Biobest expandeert. Medegestuurd door het publieke bewustzijn – dat ook de teler niet ontgaat – dat bio belangrijk is en de consument een eindproduct wil zonder chemische residu’s, neemt het bedrijf een hoge vlucht. “De sector groeit, en wij duwen hard”, zegt Herman Van Mellaert. Het nieuwste vlaggenschip wordt bij Biobest “The Flying Doctors” genoemd. “Het principe? Hommels bestuiven niet alleen, maar worden ook als functionele, biologische drones ingezet”, verklaart Van Mellaert. “Ze kunnen dus in opdracht poedertjes achterlaten. Vooral in de aardbeienteelt oogst dit nu al succes. Wie in een Belgische aardbei bijt waarvan de teler dit systeem hanteert, moet weten dat hij een tiental bespuitingen minder eet dan voorheen. Onze ‘Flying Doctors’ zijn dan ook gepatenteerd.”

Die hoge vlucht van Biobest moet ook letterlijk geïnterpreteerd worden. De groei genereert flink wat reizen. Filialen bezoeken, nieuwe markten verkennen… er wordt hier redelijk wat gevlogen. Biobest doet daarbij een beroep op UNIGLOBE Robins Travel, waarbij Nico Matheyssen hun aanspreekpunt is. “Elke dag is hier wel iemand onderweg”, zegt directiesecretaresse Cindy Dierckx, die haar functie combineert met de verantwoordelijkheid van travel manager. “Reizen neemt steeds meer tijd van mijn dagtaak in, gelukkig kan ik terugvallen op een vlot draaiende onlineboekingtool. Niet alleen de directie maar ook het commerciële en technische team van Biobest reizen veel. Steeds in economy class”, verduidelijkt Cindy. “Slechts uitzonderlijk wordt premium economy toegestaan.” Biobest heeft geen geprefereerde luchtvaartmaatschappijen, De prijs en het  logische reisschema primeren. 
De formule is eenvoudig: Cindy verwerkt alle aanvragen en boekt online via de UNIGLOBE boekingtool. Alleen de ingewikkelde trajecten worden ad hoc aan het reiskantoor voorgelegd. 
Biobest was al klant bij UNIGLOBE Travel toen Cindy vijf jaar geleden het bedrijf vervoegde. “En ik zou niet weten waarom we zouden moeten veranderen”, lacht ze. “In november hebben we grote distributiedagen in Agadir. Wel, we vroegen UNIGLOBE Robins Travel deze incentive/werkvergadering te organiseren. Ze zijn goed gestructureerd en de feedback is perfect. Wat kan je nog meer willen?”