Facil

Facil

“Op maat, op tijd en van de beste kwaliteit”

Superefficiënt werken

Ze combineert drie jobs (assistente van het management, travel coördinator én receptioniste) en dat lukt alleen maar omdat haar reiskantoor – UNIGLOBE Axon Travel in Hasselt – superefficiënt werkt. Dat betekent vooral: meedenken.

De Frans-Duitse joint venture Facil werd opgericht op 31 december 1999 – de laatste dag van de vorige eeuw – en kende sindsdien een gestage groei. Het bedrijf fungeert als totaalconcept-leverancier van bevestigingsmaterialen voor de autoassemblage. De hoofdzetel bevindt zich in Genk, strategisch gelegen tegenover de Ford-fabrieken, een van de klanten. “In Genk liggen onze roots”, legt Debbie uit. “Facil is destijds als nieuw bedrijf opgericht om aan een duidelijke vraag uit de autosector te voldoen: de rol van toeleverancier professionaliseren tot en met de trend van schaalvergroting. Niet zo lang geleden leverde elk bedrijf zijn specifiek onderdeeltje aan. Dan was logistiek een huzarenstukje. Wij vereenvoudigden dat proces. Nu maakt een autobouwer zijn wensen bekend. Wij centraliseren de aankopen, de verpakking, de distributie, de levering en ontwikkeling van de nodige bevestigingsmaterialen voor de nieuwe modellen. Uiteraard op tijd (lacht). Onze vier kernwoorden luiden dan ook aankoop, logistiek, kostprijscontrole en engineering. Want deze laatste poot wordt steeds belangrijker. Het is niet langer ongewoon dat de autobouwers onze ingenieurs als consultants inschakelen.” 

Facil telt wereldwijd 370 werknemers, waarvan 250 in Europa, de rest in de VSA en Mexico. In Europa telt het bedrijf negen vestigingen in vijf landen (Spanje, Frankrijk, Duitsland, Zweden en België). Uiteraard steeds in de schaduw van een autofabriek. In België stelt men 140 mensen te werk, 130 daarvan in de hoofdzetel in Genk, onderverdeeld in vierenvijftig administratieve krachten en zesenzeventig arbeiders. De resterende tien werken in Gent, in relatie tot de Volvo-fabriek. “Ondanks onze buitenlandse eigenaars draait Genk redelijk autonoom”, zegt Debbie. “Via eenvoudige communicatiekanalen: onze ceo rapporteert rechtstreeks aan de raad van bestuur.”

Reiskantoor op maat, en met een gezicht

Als Europese travel coördinator van Facil maakte Debbie jaren geleden de switch van een mondiaal reisagentschap naar een lokaal UNIGLOBE Travel kantoor. “UNIGLOBE Axon Travel stelde zich hier in 2007 voor en ik had meteen een goed gevoel bij”, zegt Debbie. “De juiste mensen op de juiste plaats, zoals dat heet. Vooral het meedenken met onze steeds toenemende reiswensen, ook in kostcontrole, maakt hen sterk. Bovendien stellen ze pro-actief alternatieven voor en groeien ze tailormade mee met ons, o.a. door reisprofielen te bewaren. Ook al heb ik twee aanspreekpunten – mijn rode telefoon met Elke en Karolien – in het UNIGLOBE Travel kantoor, toch is iedereen er op de hoogte van onze dossiers. Ook niet onbelangrijk, want uiteraard hebben we regelmatig last minutes en switches.” 

Facil groeit de laatste tijd redelijk spectaculair. Het bedrijf boorde met succes de Amerikaanse markt aan en mikt binnen de drie jaar op een ontplooiing in Azië. “Kortom, er wordt hier steeds meer gereisd”, zegt Debbie “De langeafstandsvluchten zijn dan ook relatief nieuw. Voorheen was het vooral binnen Europa, met Lyon en München als topbestemmingen. Nu vliegen we de plas over, ook naar het verre Oosten.” 

Debbie is totaalverantwoordelijke. Ze moet niet alleen driehonderdvijftig tickets per jaar laten reserveren, maar ook de hotelnachten, de huurwagens, tot en met transfers en taxi’s. “Onze reispolitiek is eenvoudig”, stipt ze aan. “Principieel in economy class, behalve op de long haul als er bij aankomst meteen gewerkt moet worden. Dan kan het in business class.”
Het laat zich raden dat heel wat werknemers van Facil ondertussen privéklant geworden zijn bij UNIGLOBE Axon Travel in Hasselt. Ook Debbie. Haar droombestemming? Dansen in Cuba.