G&G International nv

G&G International nv

Groot, groter, grootst

Achter de indrukwekkende fabriekshal van G&G International aan het kanaal in Willebroek liggen enkele immense stalen pylonen. Directeur Patrick van Melis kijkt er al lang niet meer van op. Zijn bedrijf bouwt grote stalen constructies over heel de wereld. Sinds kort stort G&G zich ook op de groeimarkt van hernieuwbare energie. Met succes: de producent sleepte een order  ter waarde van 54 miljoen euro in de wacht voor de bouw van funderingen van een groots windmolenpark in de Noordzee.

Bij G&G International is groot een heel relatief begrip. Het bedrijf ontwerpt en bouwt grote, complexe drukvaten en stalen constructies op maat voor de olie-, gas-, chemische en petrochemische industrie. ‘Maar door de economische crisis doet de markt van drukvaten het niet goed meer. Daarom richten we ons sinds twee jaar meer en meer op de offshore-markt, meer bepaald op die van windmolenparken in zee’, vertelt CEO Patrick van Melis. Vorig jaar mocht G&G International al de funderingen leveren voor meteorologische meetmasten voor de kust van het Engelse Suffolk. Nu bouwt het bedrijf dertig enorme fundatiestructuren voor Riffgat, een nieuw windmolenpark op de Noordzee bij het Duitse Borkum. Om dat te realiseren werkt G&G samen met een Spaanse partner.

Stroom voor 100.000 gezinnen

‘Het grootste project dat we ooit binnenhaalden’, glundert Patrick van Melis. ‘Het gaat om een bedrag van ruim 54 miljoen euro. Het moet snel gaan. In juli 2012 moeten we leveren. De productie is dan ook volop bezig.’ De funderingen bestaan uit 70 meter lange, stalen constructies die liefst 650 ton wegen. Als verbinding tussen de fundering en de torens bouwt G&G International ook dertig verbindingsstukken. Complexe constructies, 30 meter hoog en 250 ton zwaar, uitgerust met platformen en ladders. Het windmolenpark zal 108 megawatt produceren, goed voor groene stroom voor 100.000 gezinnen.

Groei

De geschiedenis van G&G International gaat terug in de tijd tot het jaar 1875. Toen heette het nog ‘Atelier de construction de Willebroek’. De nieuwe evolutie naar de markt van hernieuwbare energie biedt een stevige groeimogelijkheid. Voor het nieuwe karwei alleen al wierf de onderneming al een 25-tal nieuwe medewerkers aan. ‘Hier werken in totaal ongeveer 130 mensen, aangevuld met tijdelijke krachten’, vertelt de CEO. ‘Samen met de nv Geldof Metaalconstructie maken we deel uit van de groep Engicon. De groep draait vandaag een jaarlijkse omzet van 130 miljoen euro. Ons vijfjarenplan stippelt een groei uit tot 250 miljoen euro.’

Betrouwbare reispartner

Omdat G&G International projecten over heel de wereld uitvoert, moet CEO Patrick van Melis geregeld het vliegtuig nemen. ‘Veelal korte zakenreizen maar wel ver. Naar de Verenigde Staten of een andere verre bestemming. En soms weet ik pas de dag zelf dat ik moet vertrekken. Een goede reispartner is dan een hele hulp. UNIGLOBE B&L Travel is flexibel, snel en betrouwbaar. Bovendien denken de reisadviseurs mee na over creatieve oplossingen.’