Port Of Antwerp Giants

"Gezien hun lengte reizen onze jongens uiteraard liefst Comfortabel Officieel beschikt hij over de legale pensioenleeftijd, maar dat is aan fulltime consultant en gereputeerd netwerker Roger Renders denkt nog niet aan zijn pensioen. Als commercieel manager van een van België’s beste basketbalclubs heeft hij ook het travel management een professionele toets gegeven; namelijk via het UNIGLOBE Travel kantoor Alpha Travel in Kapellen."

Hij is rad van tong, Antwerps-direct en gaat een grapje niet uit de weg. De commercieel manager van de Port of Antwerp Giants (deze club speelt in de Ethias league, de hoogste klasse van de nationale  competitie), lijkt ook basketbal te ademen. “Al ben ik een ex-voetballer die van z’n tien tot vijftig actief competitie speelde bij talrijke clubs”, lacht Roger. “Wat niet wil zeggen dat ik niet van basketbal houd, integendeel, al ben ik intrinsiek geen specialist… Ik ben de manager.” Roger verzeilde per ongeluk in het wereldje. Via z’n dochter leerde hij een Sobabee-speler kennen, werd uitgenodigd om eens naar een wedstrijd te komen kijken. Hij werd gevraagd om lid te worden van de commerciële cel en voor hij het goed en wel besefte werd hij sportief manager. Zeven jaar geleden benoemde men hem commercieel manager.

“En ik doe dat gemotiveerd omdat ik me zo nog alle dagen kan uitleven in wat ik echt graag doe.”

Dat sportclubs anno 2014 gerund worden als heuse kmo’s is een understatement. Roger is zo’n figuur en dus werd ook het reisgedrag en –profiel van de club in een structuur gegoten. “Ja, hier wordt wat afgereisd”, vertelt hij in z’n stijlvol catacombenkantoor in de Arenahal te Deurne –al speelt de club in de Lotto Arena (Sportpaleis Antwerpen). “Elke buitenlandse verplaatsing omvat twintig personen –waarvan twaalf spelers. Omdat we ook geklasseerd zijn in de Eurochallenge (de Europese competitie, zeg maar), doen we gemakkelijk zes tot acht trips per seizoen. Ik organiseer dat prijsbewust en logisch. Als de afstand correct is met een bus, doen we het met een bus. Dan volgen de hogesnelheidstreinen en voor de echt verre matchen opteren we voor het vliegtuig. Reizen doen we niet in sponsoring, maar we betalen de factuur, omdat ik besef dat de marges in deze industrie bijzonder klein zijn en je kan tenslotte niet alles in het leven ruilen. Gelukkig moeten we alleen transport organiseren, de hotels worden altijd voorzien door de gastclub.” Wat maakt reizen met basketters nu speciaal? “Hun lengte”, lacht Roger. “Uiteraard hopen we steeds op exit seats. Onze grootste speler is 2 meter 16, steek dat in een vliegtuig (lacht).” Behalve de kalender van de wedstrijden wordt er ook à la carte gereisd. “Met vier Amerikanen en één Serviër onder de speler is het logisch dat ze heen en terug reizen naar het vaderland gedurende de seizoenbreaks”, zegt Roger. En sporadisch gaan onze mensen ook buitenlands scouten.” Sinds een tijdje rekenen de Port of Antwerp Giants op de diensten van UNIGLOBE Travel. Zaakvoerder Bernard Serruys van Alpha Travel kwam de club proactief opzoeken. “En deed meteen een voorstel op maat”, vertelt Roger. “Dat loopt goed ondertussen, niet altijd eenvoudig door de typische problemen van een sportclub. Vooral  naamsveranderingen dwingen zich regelmatig op. Je kan het al raden: speler is gekwetst en blijft plots thuis, enz.” Rode telefoon is Anik De Meyer die steeds het evenwicht zoekt tussen betaalbaar en efficiënt reizen. 's Morgens vertrekken en ’s namiddags ginds al trainen is altijd het doel”, besluit Roger. “En na de match direct naar huis. Ze weten dat bij Uniglobe Travel!”