Hoe professioneler de risico's rond zakenreizen worden aangepakt, hoe comfortabeler de zakenreiziger is en hoe meer die zich dus kan concentreren op zijn belangrijkste doel: zakendoen. Het bedrijf draagt hierbij zelf een grote verantwoordelijkheid. Meer uitleg van Ria Debruyn, Regional President van UNIGLOBE Travel.
 

Wat zijn de grootste risico's?

Wanneer men spreekt over risico's tijdens een zakenreis denkt men vaak aan grote en uitzonderlijke gebeurtenissen. Het zijn echter vooral de kleine en meer frequent voorkomende crisissituaties waar men zich op dient voor te bereiden. Hierbij denken we aan vervelende zaken zoals bv. het verliezen van zijn bagage, een vertraagde of geannuleerde vlucht, stakingen, maar ook een licht verkeersongeval of de diefstal van een laptop of vertrouwelijke documenten.
 

Welke tools bestaan er om deze risico's te beheren?

UNIGLOBE werkt, als agentschap met vooral een focus op zakenreizen, met diverse systemen. Zo maken we bv. gebruik van een boekingssysteem dat toelaat om acties te ondernemen in het geval zich een probleem voordoet. In dit systeem stellen we o.a. van ieder bedrijf en zijn reizigers een profiel op, dat naast de directe contactgegevens ook de noodcontacten (zowel thuis als op de bestemming) op een rij zet.

Verder zou ieder bedrijf een reispolitiek moeten uitwerken waarin risk management een belangrijke plaats inneemt. Dit zal het risico niet enkel beperken maar ook sneller voor oplossingen zorgen. Ook 'traveller tracking' behoort tot de mogelijkheden. Via zo'n tool kan een bedrijf en/of de reisagent gemakkelijk zien welke werknemers zich bevinden in een gebied waar zich een probleem voordoet, hen automatisch op de hoogte brengen en hen dan indien vereist zelfs vervroegd terughalen naar België.

Er bestaan ook tools die zakenreizigers en bedrijven proactief verwittigen over incidenten die zich in hun omgeving of in het land van bestemming voordoen. Dit kan gaan van een zeer laag risico niveau, zoals een metrostaking, tot een werkelijk grootschalige ramp. Ieder bedrijf kan dan zelf bepalen vanaf welk niveau men op de hoogte wil blijven en voor welke bestemmingen.


www.uniglobe.be maakt gebruik van cookies - lees meer Sluit deze melding Sluit deze melding