5 rechtstreekse gevolgen van de corona-crisis met een positief effect op reizen

May 06, 2020

De nadelige gevolgen van de corona-crisis kennen we ondertussen allemaal. En het zal allicht nog een tijdje duren eer we terug kunnen keren naar het leven zoals we dat voorheen kenden. Maar elk nadeel heeft zijn voordeel en dat is bij deze crisis niet anders. Wij detecteerden alvast 5 rechtstreekse gevolgen van de corona-crisis met een positief effect op reizen.

 

Schonere lucht

Niet iedereen is het er roerend over eens dat onze luchtkwaliteit nu zoveel beter is dan voor de uitbraak van het coronavirus. Zo woeden momenteel nog hevige discussies rond het al dan niet opheffen van de Lage Emissie Zones. Landbouwers, economen en wetenschappers mengen zich in het debat. Stikstofdioxide en andere moleculen en atomen passeren de revue. Toch is op verschillende plaatsen in de wereld de zichtbare luchtkwaliteit opmerkelijk verbeterd. Zo is het Himalayagebergte op verschillende plaatsen in India terug zichtbaar voor het eerst in 30 jaar. De vraag is hoelang we dit kunnen volhouden. Nog voor de coronacrisis waren we ons hier bij Uniglobe ook al van bewust. Samen met CO2-Logic werkten we een systeem uit om de CO2-uitstoot van vluchten te compenseren, want alle beetjes helpen!

 

De toppen van de Himalaya voor het eerst terug zichtbaar vanuit India voor het eerst in 30 jaar

 

Heropleving van de natuur

De natuur neemt het op verschillende plaatsen even terug over van de mens. Een mooi voorbeeld is Venetië. Nadat Italië in lockdown ging was er geen sprake meer van toeristen, en inwoners bleven thuis. Al snel kleurde het water van de anders ‘oh zo drukbevaren’ Venetiaanse kanalen helderblauw. Al snel krioelde het van de vissen, zwanen, aalscholvers, zwartgekleurde waterraven en kleurrijke kwallen. En eenden voelen zich zo op hun gemak dat ze hun eieren uitbroeden bij het Piazzale Roma, een anders drukbezocht plein in de Italiaanse toeristenstad.

 

Opnieuw glasheldere kanalen in Venetië

 

Minder drukte

Een van de grote uitdagingen van het wereldwijde toerisme voor COVID-19 was “overtoerisme”. Nogal wat steden en badplaatsen kampten met de nadelige gevolgen wegens te veel toeristen tijdens het hoogseizoen. Steden als Barcelona, Venetië, Dubrovnik en Amsterdam zijn klassieke voorbeelden. Historische sites als Machu Picchu in Peru en Cinque Terre in Italië voerden al bezoekersquota in. Deze gedwongen reset van de reisindustrie biedt een ongeziene opportuniteit om straks op een gefaseerde manier terug te keren naar een evenwichtig en verantwoord toerisme.

 

Duizenden toeristen drummen bij de Trevi-fontein in Rome om een selfie te maken

 

En geef toe. Dit willen we ook nier meer meemaken…

 

Cashless payments

Hoe vaak heb jij al niet in een winkel gestaan waar je enkel contant kon betalen? Erg vervelend als je een ijsje wil eten of iets wil drinken met enkel je bankkaart op zak. Op dat vlak liepen we in Europa al enkele jaren achter op landen als China, waar contactloos betalen al lang ingeburgerd is. Wegens de strenge hygiënemaatregelen wordt cash nu overal gebannen en stappen de meeste zaken over op contactloos betalen. Ja zelfs betalen met je smartphone zal straks zowat overal mogelijk zijn!

 

 

Carpe Diem

Corona heeft ons doen inzien dat we niets als vanzelfsprekend mogen ervaren. We zijn even ontsnapt aan de ratrace en de waan van elke dag. We beseffen weer wat echt belangrijk is en wat we missen. Sommige mensen gingen tot 4 keer per jaar op reis, zonder er misschien nog echt bij stil te staan. Nu snakken we met zijn allen naar een echte vakantie. Een week zou al fijn zijn. De bestemming is even wat minder belangrijk. Als het maar echte quality time oplevert en dat is waar vakanties altijd om zouden moeten draaien. Misschien gaan we terug iets meer van het leven genieten!

 

Ook bij Uniglobe willen we zo snel mogelijk terug naar het nieuwe normaal, maar zullen we mee bouwen aan een beter en duurzamer normaal dan voorheen!