Alweer een stap dichter bij een deugddoende zomervakantie

May 18, 2020

Het blijft aftellen naar dat ene moment waarop we het bevrijdend nieuws krijgen dat we weer op reis kunnen. Voorlopig staan de sterren gunstig en beweegt er heel wat in Europa. Een zomervakantie is nog helemaal niet afgeschreven. Hierbij een kort overzicht dat actueel is tem 22/05/2020:

 

Italië

De Italiaanse regering heeft besloten om vanaf 3 juni de grenzen van Italië weer te openen voor buitenlandse reizigers uit EU-en Shengenlanden. Aankomende toeristen zullen bovendien geen 2 weken in quarantaine moeten, zoals dat nu het geval is. Verschillende maatregelen om het toeristische zomerseizoen veilig te laten verlopen, worden uiteraard opgelegd. Social distancing blijft ook van kracht.

 

Frankrijk

Als het virus het toelaat, gaan de grenzen van Frankrijk deze zomer opnieuw open voor Europese toeristen. Dat heeft de Franse staatssecretaris van Europa en Buitenlandse Zaken Jean-Baptiste Lemoyne aangekondigd. Wanneer toeristen juist welkom zijn, daarover kan hij nog geen zekerheid geven. Maar dat Belgen welkom zijn, dat staat vast. Hij verwacht rond 15 juni knopen te kunnen doorhakken.

 

Portugal

Portugal opent op 6 juni opnieuw de grenzen voor buitenlandse toeristen, eveneens onder strikte voorwaarden.

 

Griekenland

Griekenland hoopt per 1 juli 2020 weer vakantiegangers te verwelkomen. De Griekse eilanden zullen naar verwachting eerst al openen op 1 juni 2020 voor toeristen uit eigen land. 

 

Duitsland

Bondskanselier Merkel en de deelstaatleiders beslisten op 15/05/2020 dat het toerisme in Duitsland weer mag opstarten. Het is echter nog onduidelijk op welke manier dat gaat gebeuren. Duitsland zou over een maand de grenzen openen. Onze buren controleren sinds afgelopen weekend al niet meer aan de grens met Luxemburg & tussen Duitsland en Zwitserland geldt ook een eerste versoepeling. Met de grens met Oostenrijk zou er eveneens enkel nog steekproefsgewijs gecontroleerd worden.

 

Kroatië

Kroatië heeft al aangegeven om deze zomer zeker nog buitenlandse toeristen te willen ontvangen. De richtdatum is 1 juli. Ze mikken daarbij in eerste instantie vooral op auto- en kampeervakanties.

 

Turkije

In Turkije heeft Minister van Toerisme Mehmet Nuri Ersoy vorige week een ambitieus plan aangekondigd om het toerisme zo snel mogelijk weer op te starten. Al in juni zouden de eerste buitenlanders naar Turkije moeten kunnen komen.

 

Spanje

Het buitenlandse toerisme in Spanje wordt “vanaf eind juni weer op gang gebracht”. Dit zei minister van Transport José Luis Ábalos op de Spaanse tv. Hij wil daarbij dan wel kijken naar de gezondheidstoestand in het land waar mensen vandaan komen en waar de toeristen in Spanje naartoe willen. Hij zei ook dat de Spanjaarden dan weer buiten hun eigen provincie mogen reizen.

 

Tsjechië

In Tsjechië gaan de campings vanaf 25/05 weer open. Het is nog niet duidelijk of de grenzen dan ook al open zullen zijn.

 

Zwitserland

Mogelijk openen de campings in Zwitserland vanaf 16 juni.

 

Nu is het wachten op de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad. Ook al gaan de grenzen in een aantal Europese landen open, dit geeft nog geen garantie dat wij als Belgen op reis kunnen. Voorlopig geldt een negatief reisadvies tot 8 juni. Minister De Crem beloofde vorige week wel om tegen het midden van deze week meer duidelijkheid te scheppen. Die is er helaas nog steeds niet. We komen ondertussen wel heel dicht bij een hopelijk positieve ontknoping! Fingers crossed en duimen maar!