Blootvoets Groningen

March 25, 2019

Niks zo ontspannend als een langzame, korte wandeling bij het ochtendgloren. Nòg zaliger wordt het als je dat blootvoets doet. In Opende, hoog in Noordelijk Nederland, slenteren we ons een ochtend bijna weer in slaap langs een blotevoetenwandelpad. Of in het lokale taaltje: ‘’t Blôde Fuottenpaad’. Zen met de voeten!

Het voelt wat onwennig, moeten we toegeven: je neemt ’s ochtends een fiets van het hotel in Surhuisterveen, gooit die fiets aan de kant bij de entree van het natuurpark Opende, en dan… moet je je schoenen en sokken uittrekken. Voelen we ons plots naakt? Ten onrechte! We willen – eindelijk! – voelen hoe het is om blootvoets door de fantastische natuur rond Groningen te wandelen. 

Met onze twee zoontjes lopen we langs een lusvormig traject van zo’n drie kilometer. Geen sport dus, wel een korte wandeling die ons voert langs gras, grond, kiezel, hout en nog een resem andere ondergronden. Zowel voor de kids als voor onszelf voet dat in het begin wat onwennig. ‘Papa het kriebelt’, krijg ik te horen. Maar na een kwartiertje begint het heilzame effect zijn werk te doen. Dit is massage voor de voet en – dus! – massage voor de vermoeide ziel. Hoe zalig is het om met je blote huid contact te maken met de aarde. Op en top relaxen doen we.

Op het snel opwarmende hout van een uitkijktoren staren we vol liefde naar de weergaloos mooie natuur net buiten Groningen. Op het tweede deeltje van ons traject lopen we langs enkele hindernissen, plonsen we door fris-verfrissend beekwater, en stappen we behoedzaam over houten bruggetjes.

Blootvoets wandelen is al langer gekend voor zijn heilzame werking. Het is een natuurlijke voetmassage die de energiedoorstroming in je hele lichaam bevordert en het natuurlijke genezingsproces bevordert. Drukpunten worden gestimuleerd en organen aangewakkerd. 

Zonder het zelf te beseffen, zijn we deze ochtend zalig aan het onthaasten. De drukte van de afgelopen werkweek glijdt door onze voeten direct de vergevingsgezinde aarde terug in. We komen tot algehele rust.

Tot slot nog enkele tips om nòg meer te ontspannen tijdens zo’n blotevoetenwandeling. Stap traag, zet je voeten langzaam neer en rol ze volledig af, om ze nadien hoog genoeg op te heffen. Breng je lichaamsgewicht bedachtzaam van de ene op de andere voet. En houd je ogen altijd op het pad gericht. Blijf rondkijken. En vooral: blijf tomeloos genieten! 

Maar vooral: combineer deze ochtendwandeling met een zalig verblijf in Groningen!

Categories:relax