De Groene hel van IJsland

September 27, 2019

De IJslandse Hooglanden behoren tot Europa’s spectaculairste routes. Slechts twee tot drie maanden per jaar geopend en 4x4 verplicht! A next-level experience.

Authentiek 4x4-genot op openbare wegen, het is nog amper te vinden. Maar hier in IJsland kan je pakweg twee à drie maanden per jaar terecht op weg F208, een off-roadroute in het zuiden van het machtige vulkaaneiland. De IJslandse F208 is een ruwe, mosgroene tocht over grillige wegen, langs venijnige flanken en door wilde rivieren. Het stof, de modder, de stenen en kuilen (je kiest maar) krijg je er gratis bij. Reizigers die IJsland bezoeken, hebben twee keuzes. Ofwel neem je de ringweg, Highway 1, letterlijk rond het eiland, en dat kan met een gewone wagen. Prachtige rit, absoluut de moeite. Ofwel ga je er verticaal en/of horizontaal door en/of deels in, en dan wacht het ruige avontuur van de Hooglanden. Dit is IJsland 2.0!Voor echte chauffeurs
Bezin eer je begint. Deze geregistreerde openbare wegen, die men alleen in de hoogzomermaanden opent en die je niet zonder terreinwagen kan en mag berijden, kunnen namelijk zeer verraderlijk zijn. Vooral voor deze F208 is wat ervaring een must. Je moet immers meermaals rivieren doorkruisen, en dat vraagt toch enige behendigheid, technische kennis en een portie gezond verstand. En zin voor avontuur uiteraard. Oké, er zijn dus spelregels en maar logisch ook, want er is geen gsm-netwerk en bij problemen (lekke band of erger) ben je uitsluitend aangewezen op andere avonturiers. Maar: laat het je niet afschrikken, kortom ken je grenzen.Steeds diepere ontdekking van het eiland
IJsland, het land van Björk en de Vikings, ondergaat een toeristische explosie. Het toerisme scheert ondertussen zo’n hoge toppen dat de seizoenen steeds langer werden en sinds kort het begrip laagseizoen zelfs afgeschaft werd. IJsland profileert zich nu als een 365/365-bestemming, maar dat moet toch met een korreltje lavasteen genomen worden. Een van de beperkingen van een reis naar IJsland in de winter is het wegenaanbod. Kort samengevat: het ganse binnenland en de hooglanden zijn dan categoriek afgesloten. Gewoon dicht. Dus resten alleen de hoofdwegen aan de buitenkant van het eiland. De F208 laat zich perfect combineren met andere trekpleisters zoals de Gouden Driehoek of de Golden Circle, de Gullfoss-watervallen, de prachtige stranden van Vík, de unieke rotsformaties van Reynisdrangar en Jökulsárlón : een halfbevroren meer voor de Breiðamerkursandur-gletsjer, waar o.a. scènes voor twee James Bond-films gedraaid werden. De 200 meter brede lagune herbergt afkalvende ijsbergen in de meest ingewikkelde en indrukwekkende vormen. Na een tocht van een jaar bereiken ze de open oceaan. Tot slot: ook het razend populaire vliegtuigwrak van een Amerikaanse DC-3 (tot 2015 officieel onbereikbaar maar nu met ‘gelegaliseerde’ toegang, middels een vier kilometer lange wandelweg) situeert zich in dit hoekje van IJsland.

Weetje: het weer hier blijft zeer onvoorspelbaar en verraderlijk. Een goede voorbereiding is dus een must, gaande van aangepaste kledij tot een geschikt en goed verzekerd voertuig.