De woestijn van Kaapstad

October 24, 2019

De Kleine Karoo vormt een logische extensie van een Kaapstadreis
Wanneer de vergezichten over de blauwe en warme Indische Oceaan lonken, wacht de Kleine Karoo, een van de meest bereisde routes van Zuid-Afrika. Robertson - te bereiken via de machtige Franschhoek Pass - is een gezellige eerste pitstop voor de roadtrip. Wie zijn start niet wil missen, denkt best aan Galenia Estate, een prachtig optrekje in Montagu langs de Route 62. Maar daarvoor moet je eerst de Kogmanskloof Pas door, no worries echter, een makkie! 
 

Puur Kaapse verwondering
Voor wie dieper de regenboognatie in wil, is Route 62 dé rode draad door het machtige landschap. Noem het de Kaap 2.0, on the road door de woestijnvlaktes van Zuid-Afrika. Wie een boontje heeft voor de mythische Route 66 in de Verenigde Staten, zal de R62 zijn Afrikaanse evenknie vinden. Grootse ruimtes, autorijden pur sang. “Kom kyk wat skuil daaragter?”, vragen ze hier. Wijn, heel veel wijn. Maar niet zomaar wijn; de wijn van de route. Reeds in het begin van de jaren negentig nam wijnmaker Meyer Joubert het patent op een wijnlabel dat refereert aan de route waarlangs het domein zich bevindt: R62. Met de jaren groeide de fles uit tot cult, al is de wijn op zich niet buitengewoon. “Dat hoeft ook niet. Dit is een leuke fles voor op het terras of bij de barbecue”, zegt de gastheer. “Voor wie fijner wil, is er nog altijd onze signature-fles.” Joubert-Tradauw is een wijnhuis waar de instapdrempel laag ligt. Een andere feel & touch dan de ontelbare huizen in de gouden driehoek Paarl-Stellenbosch-Franschhoek, waar design en sfeer even belangrijk zijn als de inhoud van de fles. Dit is eerder een schuur, pretentieloos, maar met grote gastvrijheid en een gezellig terras om te consumeren. 
 

Memorabilia in het kwadraat
Echt gek wordt het bij Diesel & Crème, luttele kilometers verder. Dit onvervalst roadhouse naar Australisch model houdt het midden tussen een brocanterie, een museum, een café en een hamburgerrestaurant. Rock-‘n-roll! Diesel & Crème in Barrydale is een instituut, iedereen stopt hier. Terug naar het asfalt. De weg breekt nu open. De weilanden worden ruiger en droger, de bergen in de diepte bepalender. Het voelt een beetje zoals Patagonië in Zuid-Amerika. Hoe dan ook, het decor is betoverend. Dit is Little Karoo (Het woord Karoo betekent dan ook letterlijk ‘droog en hard’) op haar best, een smalle strook van pampa gesandwicht tussen de Indische Oceaan en enkele gebergtes met ronkende namen zoals Witteberge, Outeniekwaberge en Kammanassieberge. 
Eindstation zou Prince Albert kunnen zijn (een ongelooflijke rit met de Swartberg Pass als toetje), of Oudtshoorn. De retour naar Kaapstad rijd je best via de legendarische Garden Route, de Tuinroute.
 

Praktisch:

De winterperiode (juni-oktober) is koeler, regenachtig en dus goedkoper. Typisch Afrikaans: tijdens je verblijf in de hotels wassen enkele buurtjongens je wagen. Een kleine fooi wordt bijzonder geapprecieerd.

Vraag je UNIGLOBE-kantoor voor een programma op maat. Have a great road trip!