De zin en onzin over het vaccinatiepaspoort

March 01, 2021

Vorige week kopten verschillende kranten over het vaccinatiepaspoort. Dit naar aanleiding van de tweedaagse EU-top. In de media werd de indruk gewekt dat een dergelijk paspoort er snel zal komen. De reacties, zowel bij voor- als tegenstanders, zijn dan ook scherp. Gezien de invoering van een vaccinatiepaspoort grote gevolgen kan hebben voor ons en onze klanten, kijken we toch graag iets verder dan de krantenkoppen.

 

Begripsverwarring

Er worden heel wat begrippen door elkaar gehaald. Vaak gehoorde termen zijn vaccinatiecertificaat, vaccinatiepaspoort en Covid-paspoort of coronapas. Dit zijn drie verschillende zaken. Het eerste levert bewijs van vaccinatie. Niet meer, niet minder. Het tweede levert bewijs van vaccinatie en kan gebruikt worden om je ergens toegang tot te verschaffen. Bijvoorbeeld toegang tot een restaurant of een vliegtuig. Het Covid-paspoort is dan weer vergelijkbaar met, maar breder dan een vaccinatiepaspoort, zoals verder zal blijken.

 

Het vuur aan de lont

Het was de Oostenrijkse premier Sebastian Kurz, die het vuur aan de discussielont stak. Hij zette dit topic op de agenda. Zijn voorstel werd al uit de context getrokken, nog voor het op tafel lag. De media hadden het vrijwel eenzijdig over een vaccinatiepaspoort, terwijl het initieel een veel bredere basis heeft (= Covid-paspoort). In het originele voorstel van Kurz heeft hij het over een paspoort dat gebruikt kan worden om mensen terug meer vrijheden te verschaffen die ofwel gevaccineerd zijn, ofwel hersteld zijn van Covid en antilichamen hebben opgebouwd, ofwel recent negatief getest hebben. Vooral die laatste toevoeging is interessant. Dit zou betekenen dat de huidige PCR-testresultaten, die nu ook al voor vele bestemmingen verplicht zijn, geïntegreerd zouden worden in het paspoort. In het voorstel van Kurz is het paspoort geen privilege van de gevaccineerde. Het is een bewijs dat je niet besmet bent met COVID-19. 

 

Wat er op de EU-top echt werd beslist

HLN kopte: “Iedereen is akkoord” over digitaal vaccinatiepaspoort vóór de zomer.

Sky News, iets minder Europa-gezind, vatte exact hetzelfde bericht als volgt samen: EU-leaders divided over vaccine passports to allow European travel this summer.

Om te weten wat er nu echt beslist is duiken we rechtstreeks in de persberichten van de Europese Raad. In de persconferentie zei onze landgenoot Charles Michel het volgende: We also discussed vaccination certificates. We agreed to continue our work on a common approach. More work needs to be done - on digitalisation and on cooperation with the World Health Organisation. But tonight we felt more and more convergence among us on this important topic. The European Council will come back to this matter.

In het officiële statement achteraf werd dit nog verder afgezwakt naar: We call for work to continue on a common approach to vaccination certificates and will come back to this issue.

Ten eerste is er dus sprake van een gemeenschappelijke aanpak rond een vaccinatiecertificaat (en nog geen paspoort). Ten tweede is er nog veel werk aan de winkel. Ten derde bleek men het nog lang niet eens over de uitwerking (zie verder).

 

Onenigheid troef

Men is het eens over de uitwerking van een gemeenschappelijk certificaat. Over wat er met dit certificaat allemaal kan en mag gebeuren is men het oneens. Tegenstanders van de invoering van een vaccinatiepaspoort zijn onder meer Roemenië, Duitsland, Frankrijk en ook ons land. Sommigen hebben het over de verkeerde timing. Anderen hebben het over een fout signaal of tweedeling van de maatschappij.

 

De groene pas in Israël

Voorstanders verwijzen vaak naar Israël, waar recent een groene pas werd ingevoerd. Die pas geeft recht op meer vrijheden. Op de officiële website van het Ministry of Health kan je het volgende lezen: Een groene pas is een officieel document dat bevestigt dat u een tweede dosis heeft gekregen of dat u hersteld bent. Komt u in aanmerking voor een herstel- of vaccinatiebewijs, dan kunt u een groene pas aanvragen. De pas voor gevaccineerde individuen is zes maanden geldig; voor wie hersteld is tot 30.6.2021.

Het Walhalla van de eeuwig herwonnen vrijheid is hiermee dus ook nog niet in zicht. Wat na 6 maanden of na 30/06/2021? De toekomst zal het moeten uitwijzen.

Nuance rond dit topic is dus zeker op zijn plaats.