De zoetste kerstmarkt vind je in Celle

November 25, 2019

December is de maand van de kerstmarkten. Een bezoek aan zo’n kerstmarkt is altijd opnieuw een gelegenheid om zonder gêne te proeven van de lekkerste dingen die een winterse stad in petto heeft. Een aanrader voor komende Kerst: de markt van het Duitse Celle in Nedersaksen.

Net boven Hannover, aan de zuidelijke grens van de Lüneburger Heide, ligt het mooie stadje Celle. Het 60.000 zielen tellende stadje is gekend om zijn mooie vakwerkhuizen. En dat is meteen het ideale biotoop voor een oergezellige Kerstmarkt. De kerstmarkt van Celle is tijdens de vakbeurs ‘Christmas World’ uitgeroepen tot de beste kerstmarkt van Duitsland. De hele stad baadt in een peperkoekzoete kerstsfeer. Reken op koud weer en misschien een laagje sneeuw, en je bent klaar om je helemaal Jingle Bells te voelen.

Bij een kerstmarkt hoort veel lekkers. Deze winter is het thema: Glühwein. Dat drankje is gemaakt van rode wijn (soms ook witte!), kruidnagel, kaneel, steranijs en citrusschillen, soms ook nog wat honing. Lekker warm, en liefst gedronken uit een met kerstmotieven versierde stenen mok. Betaal het statiegeld en neem de mok nadien als aandenken mee naar huis. 

Andere culinaire smaakmakers van de Weinachtsmarkt van Celle zijn groene kool, gebakken aardappelen, soep, punch en een traditionele ‘woudfondue’. Dat is een kaasfondue op een broodje. Kinderen smullen van wafeltjes en warme chocolademelk.

Heb je liever bier dan wijn? Dan zit je in het Nedersaksische Göttingen goed. Proef er Glühbier, een variant op Glühwein, maar dan op basis van Liefmans Kriek. De universiteitsstad brengt daarmee een ode aan onze Belgische bieren. 

De kerstmarkt van Celle loopt van 28 november tot 29 december.