Don’t mess with Texas, folks

March 21, 2019

Wie dol is op onvervalste Amerikaanse roadtrips, moet eens aan Texas denken. “Take me home, country roads.”

Hit the road, Jack! Na zes uur 's avonds is het centrum van Dallas verlaten. De betaalparkings zijn leeg, de highways overvol. Alleen op de hoek van Elm Street slenteren onder een loden avondzon nog enkele bejaarde Amerikanen, op zoek naar de tastbare locatie waar op  22 november 1963 president John F. Kennedy werd neergeschoten. Assertieve krantenjongens klampen de vermoeide bezoekers aan met wilde verhalen. "Het eerste schot ging frontaal door zijn keel”, zegt een corpulente venter. Hij wijst in de richting van het hoekvenster van een pakhuis. De volgende ochtend kopen we een kaartje voor The Sixth Floor Museum, dat volledig gewijd is aan die bewuste dag in Dallas. Het museum is gevestigd op de originele plaats waar Lee Harvey Oswald de trekker overhaalde. Op de toegangsdeur staat geschilderd: ‘geen wapens toegelaten’. Best cynisch. Het scheelde geen haar of het museum had nooit bestaan. Deze plek heeft een al te donker verleden. Na de aanslag waren de beelden ervan tot vervelens toe de wereld rondgegaan. Alles werd nog eens opgerakeld in ‘JFK’, het filmisch meesterwerk van Oliver Stone. Eigenlijk wou men het gebouw gewoon van de kaart vegen. "Dallas wist niet hoe het met deze dramatische gebeurtenis moest omgaan”, zegt gastvrouw Laurie Ivy. "Het gebouw met de grond gelijk maken leek voor velen de enige oplossing om de herinneringen uit te gommen". Het duurde 26 jaar voor de inwoners van Dallas de schok te boven kwamen. Omdat er jaarlijks twee miljoen mensen naar deze Texaanse businessstad bleven afzakken, uit eerbied of nieuwsgierigheid, werd na veel lobbywerk beslist het gebouw een historische betekenis te geven. 

Big sky country

De Texanen hebben hun credo ‘Live large, think big’ niet gestolen. Alles is hier groots: hun auto’s, hun snelwegen, hun cola’s en hun landschappen… of wat daar in Dallas voor moet doorgaan. Winkelcentra worden door snelwegen met elkaar verbonden, omdat de Texaan met zijn pick-up bij voorkeur tot in de etalage rijdt. We zijn early-bird vertrokken. Dallas verdwijnt in de achteruitkijkspiegel, een fata morgana van spiegelglas. We zoemen met onze Ford over Highway 20 langs eeuwige horizonten van duizend benzinestations en evenveel fast food-restaurants. Prairie en zinderend asfalt. Windmolens en oliepompen. ‘Marfa is what the Wild West was’. Zo staat het op het door de zon vergeelde toegangsbord. Maar schijn bedriegt. Marfa’s oorspronkelijke glorie was ‘Giant’, de laatste film van James Dean, die hier in 1955 opgenomen werd. Vandaag is Marfa een kunstenaarsdorp, gespecialiseerd in minimalistische werken, verspreid over talrijke galerieën. De absolute blikvanger is het nagelnieuwe boetiekhotel Saint George, een hippe oase met 55 kamers. Maar eerst bollen we tot Valentine. Het is een vreemd gezicht: een luxeboetiek van Prada, pal in een desolate woestijn. Doe geen moeite om je kredietkaart boven te halen: Prada Marfa is fake, een vergrendelde kunstinstallatie van de Scandinavische artistieke tweeling Michael Elmgreen en Ingar Dragset. Deze landschapskunst werd dé trekpleister voor het internationale kunstpubliek. Doch, amper twee dagen na de opening ging het reeds fout: de winkel werd leeggeroofd. Dieven verdwenen met alle handtassen en uitsluitend rechtsvoetige schoenen. Geen nood: de Italiaanse ontwerper stelde een tweede collectie gratis ter beschikking. Alles voor de kunst, luidde het.

Praktisch

Texas is de tweede grootste Amerikaanse staat, na Alaska. Maar er wonen wel dertig maal zoveel mensen. Ooit maakte het deel uit van de Spaanse kolonie Nieuw-Spanje en na de Mexicaanse onafhankelijkheid in 1821 werd het een deel van Mexico. Sinds 1845 is het de 28ste staat van de VSA. De staat wordt gekenmerkt door zachte winters en zeer warme zomers. De ideale reisperiode voor een rondreis zijn het late voorjaar en de nazomer. Texas laat zich perfect combineren met New Mexico en Arizona.
Vraag je UNIGLOBE-kantoor voor een programma op maat. Have a great road trip!

Categories:on the road