Een rondje meesterlijke Aussie-isolatie

June 12, 2019

Wie Australië eens eigenzinnig anders wil zien – en dan vooral doorspekt met een vleugje avontuur- reist van Perth naar Perth: een round trip in wijzerzin via een strook outback, een ruige surfkustlijn en een befaamde wijnregio – met de meest sexy badplaats van West-Australië als dessert. Niet minder dan 2800 km onversneden Aussie-plezier. Ongegeneerd twee weken lang van wild Zuidwest-Australië proeven.

Niet zo lang geleden was Perth, de hoofdstad van West-Australië, ook de ongekroonde hoofdstad van de saaiheid. Het gebeurde allemaal in Sydney en Melbourne, niet in het nochtans met overvloedig zonlicht overgoten en een laid-back lifestyle gezegende Perth. Maar omdat het leven cyclisch is, en de lokale economie zich beresterk ontwikkelde, transformeerde Perth zich met new money tot een verrassende, kosmopolitische metropool, waar oude wijken opgelapt en herontdekt werden, de waterlijn geherwaardeerd werd (project Elizabeth Quay), en talrijke nieuwe bars, eethuisjes, galerijen, prestigewinkels en twee designhotels de deuren openden. 

Via Highway 8 trek je naar het oosten, naar de outback. Perth, even ver van Indonesië als van Sydney, verdwijnt in je achteruitkijkspiegel. In geen tijd houden autowegen op te bestaan en kleurt de aarde rond je rood. First stop: Hyden, een nederzetting van niets, die maar één reden van bestaan heeft: Wave Rock. Hier, in de graanstreek van West-Australië, bevindt zich een van de opmerkelijkste rotsformaties van de staat: een grote, granieten golf van honderd meter lang en vijftien meter hoog, ontstaan uit een blootliggende aardlaag die duizenden jaren lang is geërodeerd. Door de regen zijn er rode en grijze strepen ontstaan, en het geheel wordt door de locals gekoesterd alsof het hun eigen Ayers Rock is. Next stop: Kalgoorlie, de symbolische hoofdstad van de Goldfield-regio. Dan trek je van het stof naar de zee, naar West Beach en de ganse Recherche-archipel en zo noordwest verder langs de South Coast Highway, dwars door het Fitzgerald River National Park. Doel: Albany, de oudste Europese nederzetting van West-Australië, waar de Australische dorheid plaats maakt voor een wei- en heuvellandschap dat aan Schotland doet denken. Groen is de nieuwe kleur en koeien vervangen kangoeroes. Albany heeft drie troeven: The Gap, The Natural Bridge en de nabijheid van de Stirling Ranges. De twee eersten bevinden zich quasi naast mekaar op zo’n vijftien kilometer buiten de stad. The Gap is een ruig stuk graniet dat luidens de overlevering losbrak van Antarctica en hier dagdagelijks de strijd aangaat met het ruige zeewater van de Zuidelijke Oceaan. Golven beuken met een rotvaart in een lange, diepe kloof, met als gevolg opspattend water tot 25 meter hoog. De locatie, onderdeel van het Torndirrup National Park, kreeg in 2016 nieuwe wandelterrassen en een zwevend uitkijkplatform op 40 meter boven zeeniveau, zodat het de dagelijks toenemende bezoekersaantallen comfortabel én veilig kan hosten. Minder spectaculair, maar even mooi op een andere manier, is de 46 kilometer lange onverharde scenic drive door de Stirling Ranges, een smalle strook gebergte te midden de weilanden van wat men hier de Great Southern Region noemt, met een piek die net de duizend meter scheert.  Via de regio Denmark -een relatief nieuw wijngebied en compleet onbekend in Europa- en de Tree Top Walk, dé attractie van de Valley of the Giants, lonkt driehonderd kilometer verder  het Cape Leeuwin Lighthouse: een unieke locatie waar de Indische en Zuidelijke Oceaan in mekaar vloeien. Next stop: de roemrijke wijnregio Margaret River (Oh, it’s wine o’clock!) en zo noordelijk door tot Fremantle, misschien wel de meest sexy badplaats van West-Australië. No worries, mate!

PRAKTISCH: West-Australië is zeer mild en droog, uitgezonderd in onze zomermaanden. Dan is het daar winter, en zijn de nachten koel. Ideaal is dus het schouderseizoen van maart tot en met mei, oktober en november. De eindejaarsperiode is zeer aangenaam, maar druk en duurder. Perth wordt anno vandaag non-stop aangevlogen vanuit Londen met Qantas.

Vraag je UNIGLOBE-kantoor voor een West-Australië-rondreis op maat.