Eerste nacht effect: Sofitel perfectioneert de kunst van het slapen

April 15, 2024

Sofitel heeft zich altijd gericht op slaapcomfort en introduceerde in 2003 de MyBed-ervaring. Dit omvatte een boxspring, matras, topper, dekbed en een uitgebreide selectie kussens voor ongeëvenaard comfort.

Onlangs heeft Sofitel dit engagement uitgebreid door een wetenschappelijke studie naar de slaap van hun gasten. Het doel was om de beruchte 'eerste nacht effect' te minimaliseren—een fenomeen waarbij mensen onrustig slapen in een onbekende omgeving.

De studie, uitgevoerd in samenwerking met slaapexperts, vond plaats in twee fasen. Eerst werd de slaap thuis geanalyseerd voor een nulmeting. Daarna brachten de deelnemers een nacht door in een speciaal ingerichte kamer van Sofitel Paris Arc de Triomphe, waarbij alle zintuigen werden onderzocht via sensoren. Deze holistische benadering resulteerde in een verbetering van 13,7% in slaapkwaliteit vergeleken met thuis, met een gemiddelde van 65 minuten extra slaap.

De resultaten waren overwegend positief: meer dan 80% van de deelnemers beoordeelde de ervaring als 'goed' tot 'zeer goed', met veel lof voor de matrassen en kussens.

Gebaseerd op deze gegevens, bereidt Sofitel nu nieuwe slaaprituelen voor, die vanaf juli 2024 in hun hotels wereldwijd worden geïntroduceerd. Deze omvatten lichte maaltijden die het inslapen bevorderen, ontspannende afspeellijsten, en aanpassingen in verlichting en temperatuur.