ETIAS: Wat Zakenreizigers en Travelmanagers Moeten Weten

July 27, 2023

Vanaf 2024 wordt reizen naar Europa voor sommige zakenreizigers iets gecompliceerder. ETIAS, het Europese Reisinformatie- en Autorisatiesysteem, zal de veiligheidsprocedures voor het betreden van de Schengenzone veranderen. ETIAS wordt officieel geïntroduceerd in mei 2024. Na de start is er een overgangsperiode van 180 dagen waarin reizigers zich kunnen aanmelden en wennen aan het nieuwe systeem. Gedurende deze zes maanden krijgen Europese reisautoriteiten ook voldoende training en kunnen eventuele technische problemen met het systeem worden geïdentificeerd. Na het verstrijken van deze overgangsperiode is goedkeuring door ETIAS verplicht voor alle betrokkenen.

Wat is ETIAS?

ETIAS is een reisveiligheidsprogramma dat de achtergrond van reizigers controleert om potentiële risico's voor Europa te beperken. Het dient als een elektronische visumontheffing voor burgers uit specifieke visumvrije landen. Hoewel het geen visum is, is het een essentiële stap voor het betreden van de Schengenlanden zonder een traditioneel visum.

Waarom ETIAS?

Het doel is om een uniforme grensbeveiliging in Europa te versterken. Met vrij reizen tussen Schengenlanden, zorgt ETIAS voor een extra beveiligingslaag door een uniforme autorisatie voor internationale reizigers in te stellen.

Welke landen zijn betrokken?

De Schengenzone omvat 26 landen, waaronder België, Nederland, Duitsland, Frankrijk en vele anderen. Bulgarije, Cyprus en Roemenië, hoewel buiten de Schengenzone, nemen ook deel aan ETIAS.

Voor wie geldt dit?

Vooral voor (zaken)reizigers uit landen zoals de Verenigde Staten, Canada, Australië en verschillende andere landen. Deze reizigers moeten de ETIAS-screening doorstaan om naar de deelnemende Europese landen te kunnen reizen.

Aanvraagproces:

Het aanvragen van ETIAS kost 7 euro. Naast basispersoonsgegevens kan er ook informatie worden gevraagd over eerdere reizen naar Europa en mogelijke strafbladen. De meeste goedkeuringen worden binnen enkele minuten verstrekt en zijn drie jaar geldig.

Meer informatie:

https://etias.com/