Europese Commissie wil coronareispas verlengen met 1 jaar

February 07, 2022

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil het vrij reizen in de Europese Unie tijdens de pandemie met een digitaal corona certificaat (dcc) verlengen tot 1 juli 2023. De 27 lidstaten en het Europees Parlement moeten met het voorstel instemmen. Met het digitaal coronacertificaat (dcc) kan de eigenaar bewijzen dat hij volledig is gevaccineerd, is hersteld van Covid-19 of een recente negatieve PCR-test heeft. Met een geldig certificaat, laten de andere lidstaten de reiziger in principe zonder extra voorwaarden, zoals een periode van quarantaine, toe.

De EU-landen spraken half 2020 met elkaar af om in één systeem elkaars vaccinatiebewijzen te erkennen, via een QR-code. Het papieren of digitale certificaat is bedoeld om het reizen binnen de EU ten tijde van de pandemie voor EU-burgers te vergemakkelijken maar de QR-codes worden inmiddels ook in tientallen landen buiten de EU erkend.

Veel lidstaten gebruiken de QR-code ook als toegangsbewijs voor bijvoorbeeld horeca, musea en evenementen. Brussel wil daar geen Europese afspraken over maken. Elke lidstaat mag hier dus zelf regels voor maken. Sommige landen hebben bijvoorbeeld 2G ingevoerd, waardoor ongevaccineerden (zonder herstelbewijs) worden buitengesloten zoals in Frankrijk en in sommige Duitse deelstaten.

Brussel benadrukt dat het om een tijdelijke maatregel gaat en dat daarom is gekozen voor verlenging van een jaar. Inwoners van de EU kunnen een QR-code krijgen met een test, herstelbewijs of vaccinatiebewijs. Sinds 1 februari zijn de spelregels voor het vaccinatiebewijs aangepast: het is alleen geldig als iemand negen maanden na de laatste prik een booster heeft gehad.