Eurostar en de Brexit

January 31, 2020

Eurostar wil graag iedereen ervan verzekeren dat het bij Eurostar 'business as usual' is en dat er niet meteen wijzigingen komen in hun activiteiten en procedures in 2020.
WAT BETEKENT DE BREXIT VOOR EUROSTAR?

Zullen er na de brexit wijzigingen zijn in de dienstverlening van Eurostar?
Volgens de terugtrekkingsovereenkomst die is overeengekomen tussen de EU en het VK, zullen de treinen van Eurostar na de brexit op 31 januari volgens de gebruikelijke dienstregeling rijden. We werken nauw samen met onze partners, regeringen en grensautoriteiten aan weerszijden van het Kanaal om ervoor te zorgen dat we onze diensten gewoon kunnen voortzetten, of er nu na de transitieperiode een akkoord komt tussen de EU en het VK of niet.

Heb ik een visum nodig om na de brexit tussen het VK en de EU te reizen?
Voor een kort bezoek aan het VK heb je geen visum nodig. Britse burgers mogen zonder visum naar EU-lidstaten reizen, zelfs in een ‘no-deal’ scenario, voor reizen van maximaal 90 dagen.

Kan ik nog steeds reizen met mijn identiteitskaart na de brexit?
EU-identiteitskaarten blijven voorlopig geldig voor reizen naar het VK. Het is nog niet bekend of dit ook nog het geval zal zijn na de introductie van een nieuw immigratiesysteem op 1 januari 2021.

Zijn er wijzigingen in de reisdocumenten die ik nodig heb na de brexit?
Mocht het VK geen deal sluiten met de EU na de transitieperiode, dan moeten paspoorten en identiteitskaarten mogelijk zes maanden geldig zijn vanaf de datum van aankomst op de bestemming.

Kan ik nog altijd mijn Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) gebruiken in Engeland na de brexit?
De Europese ziekteverzekeringskaart geldt mogelijk niet meer indien het VK de EU verlaat zonder deal na de transitieperiode. Zorg voor je vertrekt dat je een degelijke reisverzekering hebt die ook ziekte dekt. Lees ook zeker goed de polisvoorwaarden, want sommige verzekeringen dekken niet al bestaande medische aandoeningen.