Eurostar krijgt mogelijk concurrentie uit Spanje

December 22, 2021

Het Spaanse nationale spoorbedrijf Renfe wil een hogesnelheidsverbinding tussen Londen en Parijs starten. Renfe komt daarmee direct in het vaarwater van Eurostar, dat nu nog de enige vervoerder is op het traject dat via de kanaaltunnel loopt.

Getlink, het bedrijf dat de Kanaaltunnel exploiteert, heeft al positief gereageerd op het plan.

Het Spaanse staatsspoorbedrijf heeft grote internationale ambities, zowel in Europa als daarbuiten. De doelstelling is dat binnen een periode van 10 jaar 10 procent van de totale omzet van het bedrijf afkomstig is uit buitenlandse activiteiten, zowel op hogesnelheidslijnen als reguliere spoorlijnen.

In Frankrijk wil Renfe commerciële hogesnelheidsdiensten lanceren op de lijn Parijs-Lyon-Marseille, evenals openbare diensten in de regio’s Grand-Est en Haûts de France. Het bedrijf heeft het Spaanse ministerie van Financiën gevraagd om een vestiging in Parijs op te mogen richten.

Door liberaliseringen vindt er de laatste jaren steeds meer concurrentie plaats op de Europese hogesnelheidslijnen. Zo rijdt het Franse spoorwegbedrijf SNCF sinds kort onder het merk OuiGo met hogesnelheidstreinen in Spanje, terwijl het Italiaanse Trenitalia juist wil uitbreiden naar Frankrijk. Dit soort concurrentie leidt doorgaans tot lagere ticketprijzen en meer keuze voor consumenten.