Eviva Espana!

May 19, 2020

Gisterenavond kondigde Spaans minister van transport José Luis Abalos aan dat Spanje - onder voorwaarden - het buitenlands toerisme eind juni weer wil opstarten. Mogelijks zal dit via toeristische corridors verlopen. De huidige versoepeling van de maatregelen mag dan geen negatief effect hebben. Zopas ontvingen we onderstaande update van de Spaanse Dienst voor Toerisme. Dit nieuws heet van de naald willen we je niet onthouden!

 

De Spaanse Dienst voor Toerisme wil opnieuw officiële informatie met u delen over de toeristische situatie in Spanje. Als alles goed blijft evolueren, wordt ons prachtig land weer een geweldige toeristische bestemming dat klaar staat om met de nodige sanitaire maatregelen en veiligheid toeristen van over heel wereld te kunnen verwelkomen. Sinds maandag 18 mei zijn de meerderheid van de regio’s overgegaan naar fase 1, met uitzondering van Madrid (stad en regio), Barcelona (metropool) en bepaalde plaatsen in de regio Castilië y Leon, die nog steeds in fase 0 zijn. De eilanden Formentera (op de Balearen) en La Graciosa, El Hierro y La Gomera (op de Canarische Eilanden) die zijn al in fase 2 overgegaan.

Zie kaart :

https://www.mscbs.gob.es/profesionales/saludPublica/ccayes/alertasActual/nCovChina/documentos/Mapa_de_Transicion_hacia_la_nueva_normalidad.pdf

 

Beetje bij beetje worden toeristische activiteiten hersteld zoals aangegeven in elke fase:

 

Fase 0:

 • Hervatting van restaurants met leveringsdienst.
 • Hervatting van commerciële activiteiten in bedrijven van minder dan 400 vierkante meter.

 

Fase 1:

 • Heropening van terrassen in openlucht tot 50% bezetting
 • Heropening van hotels en toeristische accommodaties met uitzondering van gemeenschappelijke ruimtes.
 • Actief toerisme en activiteiten in natuur zijn toegestaan voor groepen van maximaal 10 personen met voorgaande reservatie.
 • Heropening van bibliotheken en musea met capaciteitsbeperkingen en heropening van lokalen voor culturele spektakels voor maximaal 30 personen in gesloten ruimtes en 200 mensen in openlucht, waarbij altijd de voorwaarden van individuele bescherming en sociale afstand worden gegarandeerd.

 

Fase 2:

 • Actief toerisme en activiteiten in natuur zijn toegestaan in groepen van maximaal 20 personen op afspraak.
 • Heropening van de binnenruimtes van cafés en restaurants met een maximale bezetting van 40%, bovendien moeten ze scheiding tussen klanten voorzien en enkel met bediening aan tafel.
 • Bioscopen en theaters tot 30% van hun capaciteit en voorafgaande reservatie van zitplaatsen.
 • Conferentiezalen tot 30% van hun capaciteit 
 • Heropening van monumenten voor het publiek met een maximale bezetting van 30% met bepaalde veiligheidsmaatregelen.
 • Heropening van gemeenschappelijke ruimtes in hotels en andere toeristische accommodatie met een maximale bezetting van 30% en steeds met respect voor veiligheidsmaatregelen.
 • Heropening van stranden volgens veiligheidsprotocollen.

 

Fase 3:

In cafés en restaurants worden de capaciteitsbeperkingen versoepeld, maar blijft de scheiding tussen klanten van kracht. De criteria om de fase te doorstaan worden om de twee weken geëvalueerd en de terugkeer naar de nieuwe normaliteit is gepland voor eind juni 2020, als de epidemie in het hele land wordt beheerst. Hieronder vindt u de gidsen voor de te volgen protocollen in de verschillende toeristische bedrijven om de verspreiding van het virus tegen te gaan tijdens de hervatting van de activiteit (deze gidsen zullen binnenkort ook beschikbaar zijn in het Engels): https://www.mincotur.gob.es/es-es/COVID-19/Paginas/Guias-sector-turistico.aspx

 

De Spaanse regering kondigde vorige week de verplichting aan om een quarantaineperiode te volgen voor mensen die uit het buitenland komen. Deze maatregel blijft enkel van kracht tot het einde van de noodtoestand (voorzien tot 24 mei, maar kan nog een laatste keer worden verlengd tot half juni). Op dit moment weten we nog niet wanneer de grenzen worden heropend, maar we houden je op de hoogte van het verder verloop.

 

Met vriendelijke groeten,

Het team van de Spaanse Dienst voor Toerisme in België en Luxemburg