Fear of Flying-cursus met Virtual Reality-begeleiding

February 14, 2023

Voor het eerst in vier jaar organiseren Brussels Airlines en de gedragstherapeuten van The Human Link opnieuw een cursus genaamd 'Fear of Flying'. Opvallend is dat deelnemers vanaf nu ook begeleid kunnen worden met behulp van Virtual Reality, wat een primeur is. Het gebruik van VR verlaagt de drempel voor Belgen met vliegangst om deel te nemen aan de cursus en vervolgens met begeleiding een vlucht te maken om hun angst onder controle te krijgen. Na de cursus is ruim 80% van de deelnemers in staat om zonder zorgen te vliegen.

Het aantal mensen dat hulp zoekt voor vliegangst neemt weer toe, van tieners tot zeventigers en mensen uit verschillende lagen van de bevolking. The Human Link en Brussels Airlines hebben de cursus wetenschappelijk onderbouwd en de slaagkans lag steeds ver boven de 80%. Na een pauze vanwege de Covid-pandemie is de aanpak verder ontwikkeld en zijn de therapeuten nog beter in staat om mensen met vliegangst te begeleiden.

Het programma bestaat uit drie delen, waarvan de eerste een gesprek is met een van de therapeuten. Daarna volgt de cursus zelf, die plaatsvindt bij Brussels Airlines in Zaventem. Hier krijgen deelnemers concrete oefeningen met therapeuten om anders om te gaan met de gewaarwordingen die passagiers hebben wanneer ze angstig zijn. Nieuw is dat deelnemers nu ook de mogelijkheid krijgen om in Virtual Reality te oefenen in een vliegtuig. Op de tweede cursusdag stappen deelnemers in een echt vliegtuig en vliegt een therapeut met hen mee om hen te begeleiden om op een correcte manier met hun angst om te gaan. Hierdoor kunnen ze hun brein anders programmeren en leren ze opnieuw zelf keuzes maken. De ervaring leert dat vliegangst bij deelnemers vaak snel zakt doordat ze kunnen ervaren dat vliegen zonder alle 'veiligheidsmiddeltjes' toch goed afloopt.