Gezocht: empathische mensen

April 23, 2020

Ben je onzeker of heb je twijfels? Heb je af en toe nood aan een luisterend oor? Je bent niet alleen. Deze crisis is zo allesomvattend dat niemand erdoor onaangeroerd blijft, tenzij je een robot bent. Er is geen medicijn dat helpt tegen de knagende onzekerheid. Empathie blijkt wel heel heilzaam te zijn. Als we straks opnieuw het normale leven opnemen, zullen banden met vrienden, familie, klanten en collega’s terug aangehaald worden. Corona heeft op de reset-knop geduwd en authentieke, menselijke contacten hebben aan belang gewonnen.  

De echte waardevolle contacten zullen straks opgebouwd worden door mensen met een groot empathisch vermogen. En dat blijkt nog iets helemaal anders dan sympathie!

Zelden of nooit begint een empathische reactie met: ‘Lastig, maar je kunt tenminste nog…’ Of met: ‘Echt vervelend, maar je hebt in ieder geval nog…’ Een empathische reactie is ook bijna nooit iets als als ‘…., maar na regen komt zonneschijn!’, en bevat meestal niet gelijk een oplossing voor het probleem van de ander.

Dr. Brené Brown is professor aan de universiteit van Houston waar ze jarenlang onderzoek deed naar kwetsbaarheid, moed, authenticiteit en schaamte. In deze korte animatie laat zij zien wat de kracht van empathie is.

 

 

Categories:ustaystrong