Ging premier De Croo zelf in de fout?

December 02, 2020

Gisteren ging premier De Croo op bezoek bij zijn ambtsgenoot president Macron. Een daguitstap naar Parijs in volle corona-crisis. Een zone die ook op de kaart van reisadviezen van Buitenlandse Zaken nog steeds rood kleurt.

De verbazing was bij velen dan ook groot bij het zien van de beelden op het journaal.

Ook een alerte VTM-journalist legde premier De Croo deze vraag voor:

“Geeft u zelf geen vreemd signaal door hier naar Parijs te komen, terwijl u het alle landgenoten afraadt?”

Waarop premier De Croo het volgende antwoord geeft:

“Dit soort afspraken maken met Frankrijk zijn absoluut essentiële afspraken. De regel is zeer duidelijk. Niet-essentiële verplaatsingen die worden ten stelligste afgeraden. Maar goede afspraken maken met Frankrijk is in het belang van de volksgezondheid van iedereen en van alle Belgen.”

(Bron: vtm-journaal 01/12/2020 – 19.00u reportage vanaf minuut 31:43)

En daarmee heeft premier De Croo nogmaals een duidelijk onderscheid gemaakt tussen essentiële en niet-essentiële reizen.

Als organisator van zakenreizen zijn we zeer blij met deze duiding. Voor vele van onze klanten was het lange tijd onduidelijk of essentiële zakenreizen nu mogelijk zijn of niet. Het antwoord is ja en de premier heeft dit zelf gedemonstreerd door naar Parijs te trekken.

 

 

Kon hij deze afspraak niet uitstellen? Of kon hij dit gesprek niet online voeren, horen we velen denken. Het antwoord is misschien, maar premier De Croo heeft ondanks deze overwegingen toch gekozen voor een echte meeting met president Macron.

En ook die keuze kunnen we zeker begrijpen. Corona heeft ons namelijk geleerd dat heel veel zaken online kunnen plaatsvinden, maar dat belangrijke face-to-face gesprekken nog steeds niet vervangen kunnen worden en daar zijn tal van redenen voor. In onze whitepaper “De essentie van zakenreizen” komen we hier uitgebreid op terug.

Sinds 25 september is geen enkele reis meer verboden, tenzij de bestemming zelf geen Belgen toelaat. Dit kan je steeds checken op de website van Buitenlandse Zaken.

Reizen naar rode zones zijn eveneens niet verboden, maar worden wel sterk afgeraden. Bovendien wordt een onderscheid gemaakt tussen essentiële en niet-essentiële reizen. Zakenreizen zijn in veel gevallen essentieel voor een onderneming of organisatie en dragen in een groter geheel mee bij aan de gezondheid van onze economie.

De wet voorziet ook soepele maatregelen voor wie de risico’s op reis beperkt. Aan de hand van de zelfevaluatie vragenlijst op het Passenger Locator Form wordt een risicoscore berekend. Als deze laag is moet je bij terugkeer in België geen test ondergaan en moet je niet in quarantaine.

Er bestaat dus wel degelijk een wettelijk kader, waardoor ook essentiële zakenreizen zonder veel problemen kunnen plaatsvinden. Premier De Croo ging hier dus NIET in de fout.

Maar het belangrijkste blijft uiteraard: hou het veilig voor jezelf en de anderen!

Heb je hierover vragen? Dan kan je steeds bij ons terecht. We helpen je graag verder op weg!

 

coverfoto @hln.be