Glijden over de Mekong

November 25, 2019

Op zich is de Mekong zélf al een legendarische rivier. Bijna 5.000 kilometer lang, stroomt de rivier van Tibet door China, Laos, Thaïland, Cambodja om uiteindelijk in zuidelijk Viëtnam in de Zuid-Chinese Zee te monden. Cruisen over deze rivier vol geschiedenis en leven wint aan populariteit. Dat doe je best met een cruisemaatschappij die qua maat en insteek past bij het broze, rijke, trage leven dat Zuid-Azië kenmerkend maakt. All Ways is zo’n rederij: schepen op mensenmaat. Met eigen begeleiding en in een gezelschap van gelijkgezinden vaar je over de ‘Koninklijke Mekong’.

Je glijdt bedachtzaam van Viëtnam naar Cambodja, en steekt het Tonlé Sapmeer over. Dat meer ligt centraal in Cambodja en neemt zowaar 7 % van de totale landoppervlakte voor zijn rekening: tijdens het regenseizoen is het tienmaal groter dan tijdens de droge periode.

Dankzij de relatief kleine schepen met geringe diepgang kan je tijdens een cruise over de Mekong tot dicht bij de lokale bevolking komen. Je vaart naar paaldorpen en bezoekt er drijvende markten. Of je meert aan en bezoekt het superlevendige Saïgon. Vaar langs rijstvelden met geduldige boeren, en verstil bij prachtige boedhistische tempels. 

Apotheose van deze onvergetelijke cruise is een bezoek aan de tempels van Angkor Wat. Een bekroning van een cruise die lang in je geheugen geprent zal blijven. In het voorjaar van 2020 kan je met All Ways ook cruises maken door Myanmar, langs de Ganges in India en Laos. Stuk voor stuk beklijvende vaarvakanties.