Goede foto’s met slimme telefoon

March 28, 2019

Op vakantie zonder fotoapparaat? Nauwelijks te geloven: zowat iedereen heeft vandaag een smartphone. Met die ‘slimme telefoon’ kan je ook heerlijke vakantiekiekjes maken. We geven je graag tien tips om straffe beelden met je smartphone te schieten!
 

 1. Licht, licht, licht!
  Geen goede foto zonder voldoende licht. De ingebouwde camera van je smartphone heeft meer licht nodig dan veel echte camera’s. Zorg voor zoveel mogelijk licht om een goed beeld te maken. Liefst heb je daglicht. Als je kunstlicht gebruikt, heb je er doorgaans meer nodig dan je zou vermoeden. Heeft je telefoon een ingebouwde flits? Gebruik hem niet, hij is meestal waardeloos.
   
 2. Gebruik nooit je digitale zoom
  Een zoomlens in je telefoon? Bestaat niet, daar is je telefoon te plat voor. De ‘zoomfunctie’ van je GSM is niet meer dan een digitale zoomfactor, en die zorgt voor minder scherpe beelden. Boerenbedrog dus, je betaalt sowieso aan beeldkwaliteit.
   
 3. Verzorg je lens
  Waarom zou je je fotocamera goed verzorgen en je GSM overal laten rondslingeren? Zorg dat er geen krassen op het lensje komen, en poets het regelmatig met een zacht stukje doek.
   
 4. Lang leve het originele perspectief
  Beeldvorming is bij een telefoon niet anders dan bij een echte camera. Zak eens tot op de grond, of stop je telefoon eens hoog in de lucht. Originele invalshoeken geven originele beelden.
   
 5. Gebruik fijne apps
  Je vindt zowel voor iOS als Android pakken gratis apps die leuke effecten creëren. Voorbeelden zijn Camera Awesome, VSCO Cam of Camera+. Zij doen de helft van het werk. De andere helft blijft voor jou.


   
 6. Zorg voor een goed kader
  Wacht even voor je afdrukt. Zorg voor een mooi kader en vermijd storende elementen of scheve lijnen in je beeld.
   
 7. Maak ook pano’s
  Moderne GSM’s bieden je de mogelijkheid om panoramische beelden te maken. Zeker in mooie natuuromgevingen kunnen zulke beelden voor heel fijne verrassingen zorgen.
   
 8. Let op de focus
  Niks zo vervelend als een onscherp beeld. Meestal werkt de autofocus van je telefoon goed, maar controleer toch altijd even voor je afdrukt.
   
 9. Hou je telefoon stil
  Adem inhouden, onbeweeglijk blijven staan en pas dan afdrukken. In de kleinhandel kan je zelfs statiefjes voor je camera kopen, als je geen al te vaste hand hebt.
   
 10. Gooi niet alles online
  Hoe groot de verleiding ook is om de volle lading aan vakantiekiekjes op Instagram, Facebook of Twitter te gooien, doe het toch niet! Wees veeleer selectief: een kleine selectie aan steengoede foto’s maakt een veel betere indruk dan een overdaad waarin je op zoek moet gaan naar de straffe beelden. In de beperking toon je je meesterschap.