Groene Reisambities: Nieuwe prioriteiten voor zakenreizigers

June 22, 2023

In het Verenigd Koninkrijk neemt de bezorgdheid over duurzaamheid in transportopties onder zakenreizigers aanzienlijk toe. Dit blijkt uit het meest recente onderzoek uitgevoerd door Trainline Partner Solutions, de zakelijke reisafdeling van Trainline.

Het onderzoek, dat in april 2023 plaatsvond, werd uitgevoerd door Censuswide en omvatte 1.002 Britse zakenreizigers die voornemens zijn het komende jaar te reizen voor werkdoeleinden.

Interessant genoeg bleek dat meer dan de helft (53%) van de deelnemers bij het zoeken naar een nieuwe baan, eerder een organisatie zou kiezen die een actieve rol speelt in het bevorderen van koolstofarme reismogelijkheden dan een organisatie die dat niet doet. Bovendien gelooft bijna de helft (44%) dat bedrijven die geen duurzame reisopties aanbieden, talent zullen mislopen.

Ondanks deze duidelijke voorkeur, geeft 51% aan dat hun huidige werkgever geen beleid heeft dat koolstofarme transportmethoden ondersteunt, of dat de bestaande ondersteuning beperkt of zelfs afwezig is.

De resultaten van het onderzoek tonen verder aan dat de meerderheid van de zakenreizigers (91%) duurzaamheid als een prioriteit beschouwt bij het boeken van zakenreizen. Sinds de pandemie is 72% van hen meer geïnteresseerd geraakt in manieren van reizen die minder CO2 uitstoten.

Ondanks deze interesse staan belemmeringen zoals bezorgdheid over hogere kosten (26%) of een langere reistijd (24%) hen in de weg om duurzamere transportmethoden te kiezen. In feite heeft 62% van de respondenten ooit kortere vlieg- of autoreizen voor werk gemaakt, terwijl ze eigenlijk hadden gekozen voor alternatieven die minder CO2-uitstoot veroorzaken, zoals treinreizen.

Daarnaast pleit 45% van de deelnemers ervoor dat bedrijven extra reistijd toestaan voor groenere transportmethoden, en is 70% bereid om te reizen met de trein, ook al duurt dit aanzienlijk langer dan vliegen.