Het Europese coronacertificaat

April 29, 2021

Recent heeft het Europees Parlement met een ruime meerderheid zijn standpunt vastgelegd voor de onderhandelingen over het coronacertificaat, dat vanaf de zomer veilig reizen in de EU opnieuw mogelijk moet maken.

 

Wie over een zogenaamd ‘Europees COVID-19-certificaat’ beschikt, zal vrij kunnen rondreizen in de Europese Unie. Om zo’n papieren of digitaal document met QR-code te verkrijgen, moet de aanvrager ofwel:

  • gevaccineerd zijn tegen COVID-19

  • een recent negatief testresultaat kunnen voorleggen

  • kunnen bewijzen dat hij de ziekte heeft doorgemaakt en dus over antilichamen beschikt

Het parlement wil ook niet dat houders van een certificaat onderworpen worden aan aanvullende reisbeperkingen zoals quarantaine, zelfisolatie of (bijkomende) testen. Zo’n certificaat mag ook niet bedoeld zijn als reisdocument en mag geen voorwaarde worden om te kunnen reizen. De Raad zit op dezelfde lijn, dus dat principe is alvast verworven.

Vaccins zijn gratis, dus moeten de tests voor reizigers ook gratis zijn”, aldus het Europees parlement

 

De parlementsleden vragen de lidstaten om te zorgen voor universele, toegankelijke, snelle en gratis testen. Dat moet ook vermijden dat enkel wie het zich kan veroorloven een test kan laten afnemen. 

De vertegenwoordigers van het parlement en de lidstaten kunnen nu hun onderhandelingen aanvatten. De bedoeling is dat er al begin juni een akkoord wordt bereikt, zodat het certificaat tegen de zomervakantie kan worden uitgerold. Vooralsnog hoef je hier als reiziger voorlopig nog geen rekening mee te houden, maar weet dat het er komt!