Huurwagen op reis? Wees er tijdig bij!

February 28, 2022

Onze partner Sunny Cars waarschuwt voor schaarste aan huurauto’s in de zomermaanden. De tekorten zullen in 2022 vooral voelbaar zijn in populaire vakantiebestemmingen aan de Middellandse Zee en dat voornamelijk tijdens de vakantieperiodes.

Het wereldwijde tekort aan huurauto's lijkt dit jaar aardig nijpend te gaan worden. Na de recente versoepelingen rondom het coronavirus boeken mensen massaal vakanties en stijgt ook de vraag naar huurauto's. Die zijn door het chiptekort in mindere mate beschikbaar, met enorme schaarste en hoge prijzen tot gevolg. Op sommige bestemmingen zien we een verdubbeling of een verdrievoudiging van het tarief van wat we in 2019 gewend waren te betalen.

Wie in de zomer een huurauto wil hebben op de vakantiebestemming, doet er goed aan die nu al te regelen. Wie wacht, kan wel eens te laat zijn, zeker op eilanden en op bekende vakantiebestemmingen. Het zijn vooral de kleine voertuigmodellen die ontbreken. Zo zijn er komende zomer in Portugal bijvoorbeeld 40 tot 50% minder huurauto’s beschikbaar in vergelijking met 2019.

Het dreigende tekort aan huurauto's komt waarschijnlijk door een samenloop van omstandigheden. Vanwege de onzekerheden rond de coronacrisis hebben veel maatschappijen uitbreiding van het wagenpark uitgesteld. Daardoor werden huurauto's vorig jaar al een stuk duurder. Op dit moment zou het voor verhuurmaatschappijen juist lonen om het aanbod weer uit te breiden, maar is het weer extra ingewikkeld vanwege de chiptekorten en de daardoor oplopende levertijden.