Innovatie in het vliegtuig: Pre-check van handbagage vermindert chaos

April 17, 2024

Terwijl steeds meer luchtvaartmaatschappijen kosten in rekening brengen voor ingecheckte bagage, neemt het aantal reizigers dat enkel met handbagage reist toe. Dit zorgt vaak voor een overbelasting van de bagagevakken boven de stoelen. In reactie hierop heeft een team onder leiding van professor Peter Vink van de TU Delft een innovatieve oplossing bedacht die niet alleen de efficiëntie van het instapproces verhoogt, maar ook het comfort van de passagiers aanzienlijk verbetert.

Het concept, getest door Vink en zijn team, vereist dat passagiers vooraf het gewicht en de afmetingen van hun handbagage doorgeven. Deze voorbereiding stelt luchtvaartmaatschappijen in staat om vooraf een plan te maken voor de indeling van de bagage, waardoor de chaos tijdens het instappen wordt verminderd. "Het laden werd veel efficiënter en passagiers konden hun zitplaats veel sneller vinden," zei Vink in een gesprek met De Telegraaf. "Dit elimineerde het onnodige heen en weer lopen in het gangpad, wat vaak tot vertragingen leidde."

Dit voorstel heeft niet alleen de potentie om de boardingtijd te verkorten, maar speelt ook in op de behoefte aan meer regulering omtrent handbagage—aangezien vakbonden van luchtvaartpersoneel aandringen op standaardisatie van de grootte van handbagage en striktere controles bij het inchecken. Momenteel is de TU Delft in gesprek met verschillende luchtvaartmaatschappijen die interesse hebben getoond in het overnemen van dit systeem.

Dit initiatief is een schoolvoorbeeld van hoe academische innovatie praktische problemen in de industrie kan oplossen, wat de kwaliteit van de reiservaring voor iedereen verbetert.