Innovatieve, snelle COVID-19 PCR-testoplossingen op Brussels Airport

October 21, 2021

MiDiagnostics brengt een ultrasnelle PCR-test uit. De test, die gebruik maakt van een neuswisser voor de staalname, is qua performantie vergelijkbaar met de klassieke PCR-test maar heeft een doorlooptijd van minder dan vijftien minuten. Dit is bijzonder kort in vergelijking met de huidige snelle PCR-tests waarbij de doorlooptijd nog steeds minimum drie uur is. Dit ultrasnelle resultaat is mogelijk omdat het analyseproces werd verkleind op een microchip die door imec werd ontwikkeld. 

Daarnaast onderzoekt miDiagnostics ook de compatibiliteit van zijn ultrasnelle PCR-test met imecs ademtest, die aerosolen en druppeltjes uit uitgeademde lucht opvangt voor op COVID-19 detectie. Deze nieuwe technologie werd ontwikkeld door imec, en wordt nu in licentie genomen door miDiagnostics. Ze is in staat om het COVID-19-virus in uitgeademde lucht op te vangen en het virale RNA snel en betrouwbaar te detecteren. 

In samenwerking met Brussels Airport zullen beide testen nu in de praktijk getest worden tijdens een pilootstudie in het Test Centre op de luchthaven. Passagiers die gebruik maken van het testcentrum krijgen de mogelijkheid om deel te nemen aan dit onderzoek door naast hun standaard PCR-test ook nog een extra ultrasnelle PCR-test uit te proberen.