Is het dan eindelijk zo ver?

June 02, 2020

Naar deze dag hebben we met zijn allen lang uitgekeken. Vanaf 15 juni gaan onze grenzen weer open. Dat betekent dat we weer op reis kunnen.

Ondertussen zijn er verschillende Europese landen die hun grenzen openen voor het toerisme. Belgen zijn nog niet overal welkom (vanwege ons hoog corona-sterftecijfer), maar er zijn straks weer opportuniteiten!

 

 

Hier zijn we straks alvast wel weer welkom (update 4/6/2020)

 

FRANKRIJK

Frankrijk wil de grenzen met Europa heropenen vanaf 15 juni. "Als de gezondheidssituatie dat toelaat." Belgen zijn welkom.

 

NEDERLAND

De campings in Nederland zijn weer open, maar enkel voor wie eigen sanitair heeft. Vanaf 1 juli zouden ook de gemeenschappelijke ruimtes op de campings, zoals restaurants en sanitaire voorzieningen, beschikbaar zijn. 

 

SPANJE

De Spaanse regering wil vanaf 1 juli buitenlandse toeristen weer toelaten. Daarbij zal wel worden gekeken naar de situatie in het land van de toeristen en hun precieze bestemming. De Canarische Eilanden en de Balearen zouden bijvoorbeeld al eerder toegankelijk zijn dan meer besmette regio's in Spanje. Belgen zijn welkom.

 

PORTUGAL

Portugal zet al volop in op de zomer. Zo heeft de nationale toeristische dienst een "clean& safe"-keurmerk uitgeroepen, om vakantiegangers gerust te stellen welke toeristische diensten voldoen aan hygiënische voorwaarden en veiligheidsmaatregelen om het virus te weren. Belgen zijn welkom.

 

ITALIË

Italië gaat vanaf 3 juni zijn grenzen weer openen voor reizigers van en naar het buitenland. Je zal ook niet in quarantaine moeten als je het land binnenkomt. Vanaf die datum gaan ook de grenzen tussen de regio's open en kan je dus van de ene regio naar de andere reizen. Het zou wel kunnen dat er uitzonderingen gemaakt worden voor bepaalde (zwaargetroffen) regio's zoals Lombardije. Belgen zijn welkom.

 

DUITSLAND

Vanaf 15 juni hoopt Duitsland weer burgers uit 31 Europese landen (de EU-landen waaronder België, maar ook bijvoorbeeld Groot-Brittannië, Zwitserland en IJsland) weer toe te laten. De beslissing daarover valt volgende week.

 

GRIEKENLAND

Alle reizigers die vertrekken vanuit Belgische luchthavens naar Griekenland (na 15 juni), moeten verplicht een coronatest ondergaan en verplicht in zelfquarantaine gedurende 7 dagen, als de coronatest negatief is. Als de test positief is, moet je 14 dagen in quarantaine. De Griekse autoriteiten zullen deze maand nog beslissen of deze regels voor landen zoals België vanaf 1 juli worden aangepast. Griekenland hoopt wel dat het toeristische seizoen op 1 juli van start kan gaan in vrij normale omstandigheden. 

 

KROATIË

Belgische toeristen zijn  welkom in Kroatië, op voorwaarde dat ze enkele relevante documenten kunnen voorleggen aan de Kroatische grenspolitie. Dat meldt de Kroatische dienst voor Toerisme nadat daar verwarring over was ontstaan. 

 

VERENIGD KONINKRIJK

Wie naar het Verenigd Koninkrijk wil, zal vanaf 8 juni zijn reisplannen en contactgegevens op voorhand online moeten doorgeven en dat kunnen bewijzen aan de grens. Iedereen die het land binnenkomt, moet ook verplicht 14 dagen in zelfquarantaine. Wie deze maatregelen niet naleeft, kan beboet worden.