Klimaat neutraal vliegen? We staan er dichter bij dan we denken

September 28, 2021

Een groep bedrijven uit de reisindustrie sloeg deze week de handen in elkaar om aan te tonen dat de perfecte "net zero"-vlucht mogelijk is.

Heathrow Airport, British Airways, Airbus, BP, Glasgow Airport en NATS werkten samen om een vlucht tussen Londen en Glasgow uit te voeren en te demonstreren hoe de sector de luchtvaart koolstofvrij kan maken.

De vlucht van British Airways, uitgevoerd door een A320neo, werd rechtstreeks aangedreven door duurzame vliegtuigbrandstof (SAF), geleverd door BP, die voor 35 procent werd gemengd met traditionele vliegtuigbrandstof. De resterende emissies van de vlucht werden gecompenseerd.

Het vliegtuig werd op Heathrow teruggeduwd met elektrische Mototok-voertuigen die werden aangedreven door de hernieuwbare elektriciteit van de luchthaven, terwijl de luchtverkeersleiders van NATS de route en het vliegniveau optimaliseerden om extra brandstofverbruik te vermijden.

De bedrijven verklaarden dat de koolstofuitstoot 62 procent lager lag dan bij een vergelijkbare vlucht tien jaar geleden.