Lissabon met baby’s!

March 21, 2019

Je bent dol op citytrips maar hebt een baby? Lastig, moeilijk, vermoeiend, … ? Neen! Je kan met een baby perfect op citytrip. Er zijn hotelketens die letterlijk en figuurlijk op maat van de allerkleinsten gemaakt zijn. Wij proberen het uit in het o zo mooie Lissabon.

Eerlijk is eerlijk: als je een kindje krijgt, ben je als moeder en als vader vaak doodop. Gebroken nachten, voeden, verversen, … Je persoonlijke slaap lijdt eronder. Net op die momenten verlang je ernaar om er eens rustig op uit te trekken. We herinneren ons een nacht waarop kleine Arthur moedermelk zat te drinken. Mama zuchtte: ‘wat zou ik nu graag op een terrasje in een Zuiderse stad zitten met een glas koele witte wijn.’

Enkele weken later zit ze op een terras in Lissabon met een koel glas Douro Branco. De baby doet een dutje in de reiswieg. Lissabon onthult zijn geheimen tijdens een lang weekend. Dat dit zo gesmeerd loopt mét baby, ligt voor een groot stuk aan ons hotel. Het behoort tot een hotelketen die in Portugal enkele bijzonder familievriendelijke hotels uitbaat. De oprichters, Chitra en Roman Stern, reisden zelf veel rond toen ze baby’s hadden. Snel kwamen ze tot een duidelijke conclusie: ‘ook jonge moeders moeten een cappuccino kunnen drinken terwijl het schuim er nog op staat.’

We slenteren door de lommerrijke en heerlijk geurende straatjes van de Lissabonese binnenstad. Arthur houdt van het afwisselende geluid en het zachte gehobbel van zijn reiswieg. Als we terug in ons elegante cityhotel Chiado aankomen, neemt de familieconcierge meteen de eerste zorgen voor onze baby over. Terwijl we zelf even uitrusten, past een gratis babysit op ons kindje. In het restaurant smullen we van een verfijnd vijfgangenmenu – dit is een vijfsterrenhotel en dat zal je gemerkt hebben! Ondertussen is een nanny in het restaurant aanwezig. Dat bespaart ons stress die elke ouder wel kent: je zit lekker aan tafel, en plots begint je baby te krijsen. Niet leuk, en al evenmin aangenaam voor de andere gasten. Aan de receptie van het hotel kan je gratis een flessenverwarmer of een babyfoon huren. Best handig als we onze zoon in zijn kinderbedje hebben ondergestopt. Hij slaapt, en wij willen nog een glas Douro in de hotelbar drinken. Geen enkel probleem: terwijl we nippen en genieten, staat de babyfoon naast ons.

De familiehotels, hier Martinhal, denken echt aan alles wat een jonge familie maar kan nodig hebben. In het transferbusje dat ons terug naar de luchthaven brengt – waarom zijn citytrips toch altijd zo snel weer voorbij? – staat standaard een babyzitje.