Maak kennis met Rijeka, culturele hoofdstad 2020

December 20, 2019

De Noord-Kroatische havenstad Rijeka maakt zich op om een jaar lang de culturele honneurs in Europa waar te nemen. Nog nooit van gehoord? Da’s jammer, want de nieuwe Culturele Hoofdstad bulkt van de bezienswaardigheden. We doen een kleine ‘tour d’horizon’ van deze stad aan de Adriatische Zee.

Wie Kroatië zegt, denkt vooral aan Dubrovnik en aan Split. Terecht, want het zijn heerlijke steden. Maar de derde stad van het land werkt naarstig aan haar bekendheid: Rijeka, in het Noorden van Kroatië wordt in 2020 Culturele Hoofdstad van Europa. ‘Rijeka’ betekent ‘rivier’: vroeger heette de stad Fiume in het Italiaans.

Rijeka moet de culturele titel met het Ierse Galway delen, maar zal dat met plezier doen. De stad combineert haar oude, prachtige stadscentrum met hedendaagse toetsen. Rond de levendige centrale oude markt staan karaktervolle oude huizen en torens. De stad heeft er zijn eigen ‘Pisatoren’: de middeleeuwse ‘Leaning Tower’ helt 40 centimeter over. Rond dat oude centrum krioelt het van de hippe bars, kunstgallerijen en trendy restaurants.

Als culturele hoofdstad kan Rijeka een aantal fascinerende musea aanbieden. Zo is er het ‘Peek & Poke’ museum over de geschiedenis van de computer. Met kinderen zal je dan weer fijne momenten beleven in het Natural History Museum. Naast veel aandacht voor zeedieren is er ook een botanische tuin. Wil je meer leren over de stad en de provincie Kvarner, dan trek je best naar het Maritiem en Historisch Museum. Het Kroatische Nationale Theater is de thuisbasis van bijzonder veel theater- en muziekvoorstellingen.

Een goede tip voor wie de stad wil leren kennen, is om eerst naar de heuvels bij Trsat te trekken, een heuvelfort net buiten de stad. Van hieruit heb je een adembenemend overzicht over de stad: haar oude centrum, haar haven en de hele golf eromheen. Het klooster op de heuvel is nog altijd een heel populair bedevaartsoord.

Rijeka ligt aan de Adriatische Zee, en heeft dus alle bijhorende voordelen: prachtig azuurblauw water, heerlijke keuken, zalig flanneren langs de dijken. En dat alles tegen betaalbare, Kroatische prijzen. Een goede tip dus voor een citytrip of een langer verblijf in 2020.

Categories:vakantie reizen