Mijn reisverhaal - Het drijvende dorp

March 21, 2019

Alles mogen en niets moeten. Weg van de aarde, kabbelend op het ritme van de immens-blauwe Middellandse Zee. Yves ging met vrouw en tienerkinderen proeven van een cruise over de Middellandse Zee, georganiseerd door Norwegian Cruise Line.

Alsof vakantie nooit genoeg kan zijn: ook al vertrekt onze cruise in Barcelona op een zondag, toch vliegen we een dag eerder om nog een extra dag van deze geweldige Catalaanse stad te kunnen genieten. We flanereren door een stad vol energie en toeristen. Op zondag checken we zonder problemen in op ons cruiseschip, elk met ons gepersonaliseerd pasje, waarmee we ook onze maaltijden en dranken kunnen betalen. Lekker makkelijk, cashloos cruisen! We zijn wel wat onder de indruk van de Norwegian Cruise Line ‘Epic’: 4.100 passagiers, 1.700 bemannlingsleden. ‘Epic’: de naam is goed gekozen voor dit immense drijvende dorp. Onze kamer mocht dan misschien al wat kleiner zijn, we zijn toch een week lang aangenaam verrast van de service die we constant kunnen genieten.

Wat doe je op zo’n cruise, vragen mensen me soms. Verveel je je daar niet? Vergeet dat! Ik doe een poging om enkele highlights op te sommen. Haal even diep adem: casino, theater, bars en cafés, winkels, kapsalon, fitness, kinderopvang, tienerclub, disco, buitenzwembaden (met heerlijke glijbanen), spa, bibliotheek, … Continu worden aan boord ook evenementen georganiseerd. Ook hier weer lijkt de sky een beetje de limit: kooklessen, danslessen, fotografie-inspiratie, spinning, musicals, stand-up comedy, wijnproeverij, … 

We zouden al snel vergeten dat we ondertussen ook varen. Onze tocht gaat van Barcelona naar Napels, Rome, Livorno, Cannes, Palma en zo terug naar Barcelona. De grootste stukken van het traject worden ’s nachts gevaren. Overdag leggen we dan aan om het binnenland te verkennen. Niks moet, alles mag: je kan aan boord blijven, maar we genieten toch van de bezoekjes aan Rome, Pisa, Firenze, … 

Erg onder de indruk zijn we bijvoorbeeld van Napels. Zuiders, wat weerbarstig, knarsend van de geschiedenis, kunst en cultuur, met een hoekig dialect. Vanuit Pompeii staren we vol ontzag naar de Etna. Noordelijker in Italië huren we een auto’tjes om Pisa, Lucca en Viareggio te ontdekken. In Cannes flaneren we dan weer al shoppend rond. En in Palma de Mallorca, de laatste stop op onze cruise, smullen we vooral van de boeiende geschiedenis. 

Als we de haven van Barcelona weer inglijden met ons majestueus-statige Epicschip, overloop ik nog even de tips die ik aan mijn klanten kan meegeven. Zo loont het de moeite om op tijd de shows en à la carte restaurants te boeken: doe het meteen als je inscheept. De landexcursies kunnen nogal duur uitvallen, en daarom is het soms goedkoper (en makkelijker) om zelf een auto te huren: zo krijg je de volle vrijheid. En als levensgenieter kan je best van een cruise genieten in een ‘all-in’-formule. Het adagium op een cruise blijft sowieso: alles kan, niets moet.

We lopen de loopbrug in Barcelona af, en blikken nog eenmaal achterom. We verlaten ons drijvende dorp en doen dat met een tevreden gemoed. Deze cruise is een geslaagde, gezinsvriendelijke ontspannende vakantie. In volle vrijheid kan je doen waar je zin in hebt. Je krijgt de kans om een aantal korte citytrips aan elkaar te breien, en dat zorgt voor een gevarieerd programma. OK, je bent niet alleen op het schip, maar in welk – al dan niet drijvend – dorp ben je dat dan wel?

Categories:relax