Mis het Noorderlicht niet

December 20, 2019

Het blijft een absoluut unieke ervaring: je staat ’s avonds met je muts diep over je oren getrokken ergens in het Noorden van Noorwegen, bij heldere hemel naar boven te staren, en plots zie je traagzaam dansend licht bewegen. Kleurrijk, groen, grillig: het Noorderlicht raakt je in je hart door al zijn schoonheid. Iedereen wil het ooit gezien hebben. Maar om het écht te pakken te krijgen, moet je het toeval een beetje naar je hand zetten. En dus lijsten we de belangrijkste tips even op.

  • Zoek het Noorderlicht op tijdens de winter. Het kan ook in de zomer, maar omdat het donker moet zijn, maak je meer kans in de winter. De beste periode is van september tot april.
  • Trek naar een bestemming in de ‘Aurora Zone’: de ovalen ring ronde de magnetische noordpool tussen 60 en 70 graden noorderbreedte. Zuidelijker en noordelijker dan deze zone neemt de kans op Noorderlicht af.
  • Kijk ’s avonds, ergens tussen 18 en 5 uur. De meeste zonneactiviteit kan je waarnemen tussen 21 en 23 uur. Ideaal dus om na je diner in een Noorderlijk hotel nog even een frisse neus te gaan halen voor je onder de wol duikt.
  • Vermijd strooilicht. Straatverlichting, huisverlichting: het stoort enorm. Hoe verder je dus de natuur intrekt, hoe sterker het fenomeem te zien is.
  • Kijk vooral bij nieuwe maan, omdat er dan minder lichtbezoedeling is. Met een volle maan kan het ook, en het effect is dan fenomenaal, maar erg zeldzaam.
  • Download een app die je helpt: ‘My Aurora Forecast’ is gratis, voor zowel Apple als Android. Download de app voor je naar het Noorden vertrekt, en zorg ervoor dat je pushmeldingen krijgt als het Noordelicht actief is op je bestemming. Zo vermijd je dat je ligt te slapen terwijl er zich een fantastisch fenomeen boven je hoofd aan het afspelen is.
  • Leg alles klaar naast je bed: (heel) warme kledij, fototoestel. Zo hoef je geen seconde te verliezen.

Er zijn verschilende specialisten in Noordelijke bestemmingen, zij bieden pakketreizen aan naar de beste spots om het Noorderlicht te aanschouwen. Enkele suggesties voor wie het Noorderlicht wil opzoeken: de Noordelijke Noorse stad Tromsø (het mekka van de Noorderlichtjagers), de Lofoten (waanzinnig mooie eilandenarchipel), het eiland Senja (ten Noorden van de Lofoten).

Categories:vakantie reizen