Nice geklasseerd als UNESCO Werelderfgoed

October 28, 2021

Op 27 juli 2021 vernamen alle inwoners van Nice dat hun stad, die al vele jaren kandidaat was, na lang wachten geklasseerd was als werelderfgoed van Unesco. Nice werd door de Unesco geklasseerd als “het overwinteroord aan de Rivièra”.

Met deze klassering erkent de Unesco de uitzonderlijke universele waarde van het rijke stedelijke erfgoed, de unieke geschiedenis en het ontstaan van een vorm van toerisme in Nice dat vanaf de 18e eeuw vorm kreeg door en voor toerisme.

“De geschiedenis van Nice – diep geworteld en toch multicultureel, mediterraan en alpien, Europees en kosmopolitisch – bracht unieke architectuur en landschappen voort die als model dienden voor talrijke andere steden in de wereld.” C. Estrosi, burgemeester van Nice

“Door deze klassering wordt Nice erkend als een archetypisch overwinteroord aan de Rivièra, met zijn uitzonderlijke ligging tussen de bergen en de zee, en allerlei invloeden die vorm gaven aan zijn erfgoed.” R. Bachelot, minister van cultuur

Deze klassering brengt ook verantwoordelijkheid met zich mee. Zo moet het erfgoed – ongelofelijke getuige van het verleden en toerisme in Nice – goed bewaard blijven. Dit verleden legde immers de basis voor de unieke savoir-faire van de bestemming: Nice heeft twee en een halve eeuw praktijk en ervaring in de verwelkoming van bezoekers van overal.

Deze klassering is een frisse start voor Nice als toeristische bestemming, want ze zet het imago en de perceptie van Nice kracht bij. Ze is ook een uitnodiging om dit onbekende, zelfs ondergewaardeerde facet van Nice opnieuw te ontdekken.