Niksen in paradijselijke baaien van Kroatië

October 29, 2019

Natuurlijk kan je thuis lekker niksen. Maar in de paradijselijke baaien van het bloedmooie Kroatië gaat dat ‘dolce far niente’ net een stukje makkelijker. We geven je graag de beste baaien mee om diepgaand te ontspannen. Al dan niet door er met een zeilboot heen te glijden…

Kroatië ligt zalig genesteld aan de oostelijke kust van de Adriatische Zee. Met meer dan 6.000 (!) kilometer kustlijn, valt het niet te verwonderen dat je er fantastische, verborgen stranden vindt waar het zalig nietsen is. Een unieke locatie om er in de luwte van de herfst met een zeilboot langsheen te varen, en aan te meren waar een ‘dwingend nietsdoen’ je lokt. De Adriatische Zee is één van de meest rustige en heldere stukken van de Middellandse Zee. En in de herfst kan je er profiteren van milde temperaturen, met een rustige zee en een gunstige wind.

Wil je enkele suggesties voor de mooiste stranden waar je totaal kan chillen? Zo ligt de baai van Stiniva op het eilandje Vis verborgen tussen steile kliffen. Langs een smalle doorgang van amper 4 meter breed vaar je naar een kiezelstrand met een paar kleine huisjes. Zalig is het om er in het najaar je lichaam nog eens volledig aan de zon over te geven. Niet met de zeilboot en toch – terecht! – gebrand om van dit zalige strandje te proeven? Vanop het vasteland brengt een motorboot je naar Stiniva. Op die manier kan je toch ook nog je voordeel doen met deze aanrader voor absolute rustzoekers.

Nog een suggestie: de Krivica Baai op het Losinj eiland, in het noorden van Kroatië. Nooit gedacht dat blauw zo donkerturkoois prachtig kon zijn. Het strand ligt helemaal afgezonderd, en het enige wat je er kan doen, is je ogen de kost geven: zalig water, en dennenbomen die hun takken tot in zee laten hangen. Geen betere manier om te relaxen is denkbaar. 

Ook al kan je deze bijna geheime plekjes telkens met een motorboot vanop het vasteland bereiken, toch is erheen zeilen op zich ook al een pure vorm van relaxen. Langsheen het vasteland kan je op veel plaatsen een boot huren: van kleine motorboot tot groter zeiljacht (al dan niet met bijhorende skipper). En de eilandjes zelf hebben telkens opnieuw zeer goed uitgeruste haventjes. Het enige wat je nog te doen rest, is volop genieten.

Meer informatie over het huren van een charter in Kroatië ›