Op de boer in Slovenië

April 09, 2019

Niet meteen een evidente eerste keuze, maar des te verrassender: neem eens een boerderijvakantie in Slovenië. Groen, actief, gezond en gezellig! De Slovenen zijn de ‘groene denkers van Europa', en een vakantie op een boerderij in dit onbezoedelde land zal je lang bijblijven.

We mochten zelf al tijdens de zomer en de winter van Slovenië als vakantiebestemming genieten. Wat ons telkens opnieuw opviel: Slovenië is een modern land dat de troeven van Noorderbuur Oostenrijk (gezellige gastvrijheid) met die van Westerbuur Italië (gastronomie en savoir-vivre) naadloos combineert. 

Op een boerderijvakantie geniet je ook van die twee troeven. Het land ligt heerlijk genesteld tussen de Alpen en de Middellandse Zee, en de natuur smult van zoveel heerlijkheid. Tijdens een boerderijvakantie kan je tomeloos genieten van het groene land: 56% van het land is met bos bedekt, Slovenië telt 27.000 kilometer rivieren, en een ‘doorsnee’ boerderij is maar 6 hectaren groot. Klein, dat klopt. Maar die kleinschaligheid geeft je als gast meteen het gevoel welkom te zijn in zoveel geborgenheid. Kleinschalig, familiaal en gastvrijheid: het zijn heerlijke eigenschappen voor een ontspannende vakantie.
 

Kinderen mee? Een boerderijvakantie is altijd een unieke belevenis. De eigenaars van de gastenboerderijen nemen je kinderen mee om de dieren eten te geven, eieren te rapen, gras te hooien, bijenkorven te controleren. Elke dag valt er voor hen wel wat te beleven op de boerderij.

Ook qua gastronomie is een boerderijvakantie in Slovenië een bijzonder aangename ontdekking. Nergens wordt zo authentiek en met zoveel streekproducten gekookt als op de boerderij. Kook mee, en proef van de Jota (een soep met bonen, zuurkool, aardappel en spek) of de Kransjka Klobasa (een stevige Sloveense worst). Wie dat wil, kan natuurlijk zelf ook achter het fornuis gaan staan en de Sloveense gerechten zelf klaarmaken.

De natuur? In één woord: groen! Wat hebben we al genoten van de eindeloze bergdalen met lieflijke dorpjes, blauwe meren, heerlijke bossen en eindeloos veel wandelmogelijkheden. En na zo’n dag rondtrekken, is het altijd opnieuw fijn om naar je eigen ‘boerderij’ te keren.

Want authenticiteit is het codewoord op elke boerderijvakantie. In Slovenië voelt zo’n vakantie echt als thuiskomen. Een vreemd land, een andere taal, keuken, natuur: en toch word je hier verwelkomd als was het je eigen thuis. Niet te verwonderen dat nogal wat gasten het volgend jaar gewoon terugkeren…

Meer informatie over Slovenië