Papieren PLF-formulier voor reizigers verdwijnt

October 04, 2021

Wie na 30 september terugkeert uit het buitenland, zal niet langer een papieren versie van het Belgische Passenger Locator Form (PLF) kunnen invullen. Tot nu toe kon je het PLF-formulier online of op papier invullen. Maar vanaf nu is enkel het digitale document nog geldig. De papieren formulieren zouden een te grote belasting zijn voor de administratieve diensten. Daarnaast zouden ze ook te vaak onduidelijk worden ingevuld waardoor contactopsporing moeilijk wordt.

 

Er komen wel ondersteunende maatregelen. Zo zal de vervoerder reizigers ondersteunen bij het invullen van hun elektronische PLF. Het ministerieel besluit voorziet ook een overgangsperiode van 14 dagen.

 

Wie niet over een computer of smartphone beschikt, heeft volgens volksgezondheid nog andere opties:

 

  • Je kan de hulp van familie of vrienden inroepen. Het formulier wordt nog altijd elektronisch aangeboden: je kan de QR-code uitprinten die je krijgt nadat je het formulier hebt ingevuld. 
  • Je hoeft het PLF niet meer maximaal 48 uur voor je terugkeer in te vullen. Het mag al tot 180 dagen op voorhand, wat betekent dat je het eigenlijk al online kan invullen vóór je op reis vertrekt. Het zetelnummer voor vluchten -wat passagiers doorgaans slechts enkele dagen of uren voor vertrek kunnen weten- wordt een optioneel veld. Achteraf wijzigen kan ook nog, zegt Volksgezondheid.
  • Je kan een beroep doen op een reisbureau om je te laten bijstaan.
  • Volgens Volksgezondheid zal er ook een mogelijkheid zijn om het PLF in te vullen aan desks in luchthavens.

Meer info hier