Reisverbod voorlopig verlengd tot 1 april

February 08, 2021

Afgelopen vrijdag vond opnieuw een Overlegcomité plaats. Ondertussen werd ook het bijhorende Ministerieel besluit gepubliceerd. Voor mensen met een hoofdverblijfplaats in België, die een reis willen maken, is er maar één belangrijke wijziging.

De maatregelen voorzien in het Ministerieel besluit van 7 februari 2021 zijn verlengd tot 1 april 2021. Met 1 pennentrek werden alle geldende maatregelen dus verlengd van 1 maart tot 1 april 2021. Dit is ook van toepassing op het reisverbod (toeristische reizen). Professionele reizen blijven wel mogelijk (zie onderstaand)

In de pers werd meegedeeld dat het om een juridische verlenging gaat en dat dit niet automatisch betekent dat de maatregelen ook daadwerkelijk tot 1 april van kracht blijven. Vroegere versoepelingen blijven mogelijk.

 

Vandaag (08/02/2021) zijn volgende maatregelen van kracht:

 

Toeristische reizen met een niet-essentieel karakter zijn verboden vanaf 27/01/2021 tot 01/04/2021. Een winter- of zonvakantie, naar gelijk welke buitenlandse bestemming dan ook, is dus even niet meer mogelijk.

 

Zakenreizen zijn wel nog mogelijk. Ook naar rode zones. Zij maken deel uit van de essentiële redenen, namelijk reizen om professionele redenen. Dit staat in detail beschreven in Bijlage 2 bij het Ministerieel besluit van 26 januari 2021.

Uiteraard zijn deze zakenreizen enkel mogelijk als de bestemming reizigers uit België toelaat en mits naleving van de gestelde vereisten of maatregelen op de bestemming. De adviezen hieromtrent kan je vinden op de website van Buitenlandse Zaken.

 

Voor personen met een hoofdverblijfplaats in België, die om professionele redenen naar het buitenland reizen gelden nu volgende verplichtingen:

1) Het invullen van het Passenger Locator Form (PLF) voor terugkeer naar België (verplicht sinds 01/08/2020)

2) Daaraan gekoppeld het invullen van het BTA-certificaatnummer op het bovengenoemde PLF-formulier, voorafgaand aan de reis (verplicht sinds 04/01/2021)

3) Het invullen van de verklaring op eer, voorafgaand aan de reis (verplicht sinds 27/01/2021)

 

Let op: Voor 1) geldt dat je een bewijs van indiening of een kopie moet kunnen voorleggen bij terugkeer en tot 48 uur na terugkeer in België. Voor 2) en 3) geldt dat je een bewijs van indiening of een kopie moet kunnen voorleggen gedurende de hele reis.

 

Contacteer ons gerust voor meer informatie of advies