Sneller herstel luchtvaartverkeer verwacht

May 19, 2023

Analisten voorspellen dat het wereldwijde luchtvaartverkeer mogelijk al tegen het einde van het jaar de aantallen van 2019 zal overtreffen, volgens recente bevindingen van luchtvaartanalysebedrijf Cirium.

Rob Morris, wereldwijd hoofd consultancy bij Ascend by Cirium, gaf aan dat de data van maart een mogelijke terugkeer van de wereldwijde passagiersgroei in RPK (revenue passenger kilometres) termen naar pre-Covid niveaus suggereren, mogelijk al in september.

Eerdere prognoses hielden rekening met een herstel tot in 2024, maar Cirium's laatste analyse toont aan dat het herstel wellicht sneller gaat dan verwacht, met een groei boven pre-pandemische niveaus die in oktober wordt verwacht. Dit ondanks het feit dat de Azië-Pacific en Chinese markten nog achterlopen op andere regio's.

Het totale passagiersverkeer voor 2023 wordt geschat op slechts 6 procent onder de cijfers van 2019, met een verwachte groei van het passagiersverkeer met 8 procent boven pre-Covid niveaus in 2024.

De International Air Transport Association (IATA) meldde eerder deze maand dat het wereldwijde verkeer al 88 procent van de cijfers van maart 2019 had bereikt, met binnenlands verkeer nu bijna terug op pre-pandemische niveaus (98,9 procent).

"We zijn goed op weg naar volledig herstel. Het moment komt steeds dichterbij dat we onze herinneringen aan 2019 achter ons kunnen laten en opnieuw kunnen richten op groei," zei Morris.