Stappen voor snoepers in Oostenrijk

June 10, 2020

Ken je Oostenrijk van zijn schnaps, schnitzels en Kaiserschmarrn? Snoep een week lang van al wat lekker is tijdens één van de vele wandelingen van de ‘Via Culinaria’ in het Oostenrijkse Salzburgerland. Eten zonder bij te komen? Wij testen het uit!

 

Salzburgerland

Dat de Oostenrijkers hun keuken koesteren, wisten wij wel al langer. Met liefde denken we terug aan onze eerste ontbijtjes met vers fruit, ergens in onze kinderjaren, ergens in een winters pensionnetje ergens in het Zillertal. Maar het gaat met die liefde zoals met andere vurige passies: ze wordt almaar sterker. Het Salzburgerland – de heerlijke, centraal in Oostenrijk gelegen regio ten zuiden van het keizerlijke Salzburg – schrijft ‘Via Culinaria’ dan ook graag met hoofdletters: elk jaar opnieuw publiceert de regio een gids met een aantal thematische gastronomische wandelroutes. 9 routes, 260 zorgvuldig geselecteerde adresjes, smullen, proeven, proberen, leren, genieten.

 

 

Wie door de bijna 200 pagina’s dikke gratis te verkrijgen gids bladert, krijgt sowieso het water in de mond. Wat onszelf opvalt, is de variatie in het aanbod. Gek van vlees? Of verzot op kazen? Weg van bio? Of wild van wild? Elke gastronoom kan zijn eigen parcours uitstippelen om van zijn voorkeuren maximaal te genieten. Leo Bauernberger, directeur van SalzburgerLand Tourismus is duidelijk: ‘met het idee dat iedere onvergetelijke vakantie staat of valt met een goede keuken, waren wij hier in het Salzburgerland de trend al ver vooruit.’

 

Via Culinaria

Vrij uniek is toch de focus op bio: in de Via Culinaria vind je 17 bio-adressen. Geen andere regio in Europa kent zoveel bioboeren als het Salzburgerland. Authenticiteit, eerlijkheid, streekproducten: het wordt ons al stappend van het ene naar het andere adresje snel duidelijk dat die perfect te combineren zijn met topgastronomie. Wie trouwens voor het echte ‘nec plus ultra’ wil gaan, die kiest gewoon de ‘gastronomische route’: je wandelt van de ene Gault Millautopper naar de andere. Leuk is ook de route voor bier- en schnapsliefhebbers: opletten geblazen met al dat proeven. Maar hoe zalig kan een perenschnaps toch zijn, terwijl je op een bankje voor een koeienstal zit en in de diepte van het dal onder jou kan turen? Ook onze ogen genieten tijdens de Via Culinaria.

 

Vertellen we dit alles zomaar? Zeker niet! Al tweemaal konden we enkele dagen door het Salzburgerland wandelen, en telkens deden we dat langs één van die fantastische genotsroutes. Eén keer kozen voor de fijne gastronomie, één keer trokken we de kaaskaart. Laten we maar eerlijk zijn: we kunnen niet wachten om komende zomer nog eens een paar dagen de liefde voor Oostenrijk langs onze maag te laten gaan.