Tai Chi cruise in de Ha Longbaai

June 18, 2019

Tai Chi is een van de oudste Chinese bewegingskunsten. En de Ha Longbay is een van de mooiste stukjes zee tussen China en Viëtnam. Combineer beide en je hebt een Tai Chicruise die je diep doet relaxeren.

De meeste vormen van Tai Chi bestaan uit langzaam-meticuleus uitgevoerde bewegingen. Diep vanuit de buik en ontspannen uitgevoerd is Tai Chi een bijzonder gezonde manier om je lichaam te controleren en jezelf intern te ontwikkelen.

Die verinnerlijking kan je natuurlijk ook beleven door van prachtige natuur te genieten. Neem nu de beroemde Ha Longbaai, een baai aan de Noordelijke kust van Viëtnam, niet ver van de Chinese grens. De baai ligt vol schijnbaar los uit de hand gestrooide hoge rotsformaties. De ‘Baai van de Dalende Draak’: zo noemen de Viëtnamezen zelf hun door de Unesco beschermd stuk erfgoed. Een cruise doorheen de baai behoort tot de ‘standaard ingrediënten’ van een reis door het mooie Viëtnam. Wie Hanoï aandoet, reist best verder naar Ha Long aan de kust, en checkt daar in op één van de verschillende cruises waarop je Tai Chi kan beoefenen.

Om half zeven in de ochtend, na een lauw kopje slappe thee, staan we op onze blote voeten op het teakhouten dek. Terwijl ons schip traagzaam door de baai vaart en de typische rotsformaties traag langs ons heen glijden, ademen we diep in en volgen de instructies van de Tai Chi-instructeur zo goed mogelijk op. De bewegingen gebeuren soms tergend langzaam en vergen onze opperste concentratie. Armen en benen worden gestrekt, geometrische bewegingen worden in slow motion uitgevoerd. We voelen een sterk contact met de aarde en de zee, en ademen stapels zuurstof in. Tai Chi is uiterst gezond omdat het helpt om je stress te verdrijven. Bovendien – voelen we op het dek van de boot – is het een goede oefening in evenwicht. Lichamelijk, dat zeker, maar ook psychisch leren we hier op dit kleine lokale cruiseschip onze balans terug te vinden. Na een uurtje is de oefening voorbij. Totaal ontspannen turen we over de reling, een kopje thee in de hand.

Eén van de kleinere, luxueuze cruiseschepen die Tai Chi-oefeningen aanbieden, is de Valentine Cruise. Info vind je op www.halongbaytours.com.