Thalys stelt nieuwe trein voor

November 01, 2021

Thalys heeft haar nieuwe trein in het station Brussel-Zuid ingehuldigd.  Met een hertekend ontwerp met oog voor detail en geoptimaliseerde ruimte met hoog comfortniveau, weerspiegelt deze gerenoveerde trein de ambitie van het bedrijf om in te zetten op het internationale spoorvervoer van de toekomst.

 

Meer comfort

Voor de renovatie van haar treinen deed Thalys beroep op Yellow Window, een Belgisch ontwerpbureau onder leiding van Axel Enthoven, met als missie de capaciteit (28 zitplaatsen) te vergroten met behoud van een hoog comfortniveau. De Franse ontwerper Matali Crasset werkte vanuit haar expertise aan de keuze van bepaalde kleuren en elementen voor de zitting of de ontspanningsruimte.

De absolute prioriteit van de renovatie werd gegeven aan het comfort, met name bij de keuze van de stoelen, waarvan de kwaliteit bijdraagt aan de sterke reputatie van Thalys. Dit zitcomfort wordt aangevuld met een knap design met doorlopende lijnen en bijzonder verfijnde verlichting. Verder zijn er nieuwe functies geïntroduceerd voor het welzijn van reizigers, zoals jassenrekken, USB-aansluitingen en informatiedisplays. 

Bij dit renovatieproces deed Thalys, naast deze gerenommeerde ontwerpers, ook beroep op 5.000 klanten om naar hun verwachtingen te peilen van de trein van de toekomst.

 

Meer ruimte

Om de sterke groei van het aantal reizigers, weliswaar vertraagd door de COVID-crisis, te ondersteunen, zijn de ruimtes opnieuw geconfigureerd om 28 extra stoelen te bieden zonder enig compromis op het gebied van comfort.

De ruimte voor bagage is met 15% vergroot, waardoor het makkelijker wordt om klanten te verwelkomen. De nieuwe bar, Kiosk genaamd, werd volledig opnieuw ontworpen en weerspiegelt de hedendaagse reisgewoonten van Thalys reizigers. Uitgerust met automaten voor drankjes en snacks, werd het ontworpen om een flexibel aanbod te bieden, afhankelijk van de bestemmingen en momenten van de dag, en biedt tegelijkertijd ook meer keuzevrijheid en efficiëntie voor reizigers.

 

Meer respect voor het milieu

Met deze nieuwe trein zet Thalys haar ambitie voort om haar klanten steeds milieuvriendelijker reizen aan te bieden. De Thalys-treinen, die al sinds 2020 worden voorzien van 100% groene stroom, zijn nu uitgerust met leds, voor een groener elektriciteitsverbruik, en toiletten met schoon water, die geen chemicaliën gebruiken. 

 

Thalys maakt er ook een prioriteit van om plastic voor eenmalig gebruik te elimineren en te vervangen door duurzame materialen. Ten slotte vermindert het vergroten van de treincapaciteit de CO2-uitstoot per km per passagier aanzienlijk.

De eerste trein die op dinsdag 26 oktober 2021 in gebruik werd genomen, gaat in eerste instantie rijden op het traject Parijs-Amsterdam met bestemmingen Parijs, Brussel, Antwerpen, Rotterdam, Schiphol-Airport en Amsterdam. Het traject naar Duitsland, dat Parijs met Dortmund verbindt via Brussel, Luik, Aken, Keulen Düsseldorf, Duisburg en Essen is gepland voor 2022.