Collega Maité vertelt je de hoogtepunten van Noord Vietnam

February 25, 2019

Ik ontdekte dit land onder leiding van een partner-touroperator. Met 4 reisagenten begonnen we een avontuurlijke reis waar het accent lag op de ontmoeting met de lokale bevolking. 

HANOI

De luchthaven is verrassend modern en via een brede snelweg bereiken we de miljoenenstad (zo’n 8 miljoen inwoners). De hoofdstad van Vietnam is het startpunt van de meeste reizen door Vietnam. Een perfecte introductie in de tradities van dit geur- en kleurrijke land met een fascinerende geschiedenis. De hectiek is groot, vooral in het oude centrum (Chinatown). De fietsen hebben hier plaats gemaakt voor motoren. 

Ondanks de drukte heeft Hanoi meteen men hart gestolen. De bedrijvigheid, kleurrijke stalletjes, eettentjes op straat, fietstaxi’s, vriendelijk lachende mensen en eeuwenoude gebouwen zorgen ervoor dat ik me meteen thuis voel.

Streetfood is hier het codewoord en echt op elke straathoek vind je eetstalletjes. Tijdens ons bezoek aan Hanoi deden we mee met een leerrijke streetfoodtour. Niet de loempia maar de noedelsoep is de favoriete hap in Vietnam. Men eet het zowel ‘s ochtends, ‘s middags als ‘s avonds. Verse groene kruiden, chili-mengsel en limoensap erdoor en smullen maar.

 

In het oude centrum van Hanoi zijn de huizen veelal smal en diep. Het resultaat van belastingregels voor winkeltjes, waarbij de te betalen belasting afhankelijk was van de breedte van het pand. Achter en boven die smalle winkeltjes vestigden zich hele families. Vaak maakte men in het midden een opening naar boven voor frisse lucht. 

Verder bezochten we de Literatuurtempel, de One-Pillar Pagode en het mausoleum van Ho Chi Minh.

MAI CHAU EN PU LUONG

Op dag 3 trokken we het binnenland in richting Mai Chau en Pu Luong. Het landschap is prachtig en ook mystiek met de wolkennevels rondom de bergtoppen. Mai Chau is iets toeristischer dan Pu Luong. In dit gebied wonen de Tai. Je kan er heerlijk fietsen tussen de rijstvelden. Wij hadden het geluk om in een homestay bij de lokale bevolking een lunch te nuttigen. Dit vond ik toch één van de hoogtepunten tijdens deze reis. We zetten de rit verder naar Pu Luong.

In Pu Luong overnachtten we in een typische houten bungalow, geen overbodige luxe maar een zalig gevoel om in de natuur wakker te worden. Wat een zicht op de rijstvelden! We maakten een aangename wandeling door het plattenland, waar we de lokale bevolking op de rijstvelden aan het werken zagen en paalwoningen bezochten.  Deze woningen zijn stereotiep voor de dorpen van de Tai. Ze zien er prachtig uit en wat opvalt is dat het allemaal zo netjes is. De buffels ploegen over de rijstvelden die in terrassen tegen de bergen opliggen. 

 

De vrouwen zijn er goedlachs, sommige met een zwarte mond en gebit wat als mooi wordt beschouwd. Sapa vandaag de dag is drukker bezocht dan de regio rond Pu Luong en Ninh Binh. Voor reizigers die het massatoerisme wensen te ontwijken raad ik hen zeker deze regio’s aan.

NINH BINH EN TAM COC

Op zo’n 2.5 uur rijden ten zuiden van Hanoi ligt de regio Ninh Binh. Ik raad je aan om een paar dagen voor deze plaats uit te trekken want de omgeving is prachtig. De gids vertelde ons op voorhand dat Ninh Binh weleens "Halong Bay tussen de rijstvelden" wordt genoemd. En hij had geen ongelijk. Wij maakten er een ontspannend boottochtje waar we lokale vissers zagen, maakten een leuke fietstocht langs alle mooie kastbergen en rijstvelden en doorheen de kleine dorpjes.

Op ruim 5 kilometer fietsen van de stad vind je Hang Mua Peak. Vanaf de top heb je een geweldig uitzicht van 360 graden met aan de ene kant de rijstvelden en bergen en aan de andere kant de delta van de rode rivier. Een niet te vergeten plaatsje tijdens een bezoek aan de regio Ninh Binh is Tam Coc. Wij verbleven er in Tam Coc Garden, een charmant boutique hotel die me steeds zal bijblijven dankzij de positieve vibe die het hotel uitstraalt. Van het uitzicht en de rust word je stil.  

 

HAN LA BAY

We beëindigen de rondreis met een overnachting aan boord van een Jonk, een typische Aziatische zeilboot die de baai van La Ha afvaart. Deze baai is zeker en vast even mooi dan die van Halong maar minder toeristisch. De sprookjesachtige baai wordt gesierd door bijna 2000 onbewoonde kalkstenen eilanden die hier uit het water oprijzen, een prachtig gezicht. Enkele eilanden hebben kleine stranden of kleurrijke grotten die je kunt bezoeken. Tussen al dit natuurschoon vind je de woonboten van Vietnamezen die overal in deze baai op het water leven en veelal rondkomen van het vissen. Op de kleinschalige maar luxueus uitgeruste boten worden talrijke activiteiten aangeboden. Zo deden we mee aan een sessie Tai Chi tijdens de zonsopgang, kajakten we onder de grotten door, maakten we een uitstap naar het eiland Cat Ba en bezochten we een lokale parelboerderij waar we meer te weten kwamen over de pareloogst van oesters. De baai van Bay Tu Long is nog een stuk rustiger en zeker zo mooi als de andere baaien.

Waarom raad ik Vietnam aan als een topper onder de Aziatische bestemmingen?

1. Streetfood

Het beste eten van Vietnam vind je op straat. Op elke hoek staat wel een karretje. Van noodles en rijst tot soep. Extra op smaak gebracht met super verse kruiden (koriander, limoenbladeren), soja en chilisaus. Geen wonder dat veel reizigers hier een kookcursus volgen!

2. Mensen

Een spontane lach en hardwerkende mensen. Al fietsend met een rieten hoedje ter bescherming van de zon op het hoofd, zo beweegt men zich hier nog steeds voort.  

3. Afwisseling

Met een langgerekt land dat zich in S-vorm uitstrekt van China langs Laos en Cambodja tot de Thaise zee in het zuiden, is Vietnam divers qua natuur en klimaat. Groene bergen in het noorden, een fraaie kustlijn met prachtige stranden ten zuiden van Hoi An en de Mekong Delta als rijstschuur in het zuiden.

4. Markten

We durven wel te stellen dat je Vietnam niet hebt gezien als je geen markten hebt bezocht. De Mekong Delta is beroemd om haar authentieke drijvende markten.

5. Berglandschap Noord-Vietnam

Een groen landschap met waterbuffels en bergvolkeren maken de vergezichten compleet. Het natuurschoon in het noorden van Vietnam is onovertroffen.

 

Prachtig gekleurde tempels, rijstterrassen in de bergen, drukte en authentieke sfeer in de steden én het heerlijke eten zijn dingen die het land tot één van mijn favorieten Aziatische bestemmingen maken. 

Het noorden van Vietnam is het best te bereizen tussen maart en mei en van september tot november als het weer redelijk stabiel is en niet te heet. Tijdens onze zomermaanden regent het veel.