Pura Vida in Costa Rica

July 18, 2018

Costa Rica staat bekend omwille van de uitbundige natuur en de rijke biodiversiteit. Dit groene paradijs nodigt de bezoekers uit tot avontuurlijk rondreizen. Pure Vida (het pure, zuivere leven) noemen de Tico’s het zelf. Je kiest zelf op welke manier je Costa Rica écht wil beleven.

Beklim de Cerro Chato vulkaan

De Cerro Chato is het kleine zusje van de beroemde Arenal vulkaan en ligt in het noordwesten van Costa Rica. Terwijl de Arenal nog gevaarlijk is en kan uitbarsten (en dus niet toegankelijk is), slaapt de Cerro Chato al eeuwen. Deze vulkaan kan je dus beklimmen. De wandeling vertrekt op het domein van de Arenal Observatory Lodge. Het gaat om een pittige klim over een vaak glibberig pad. Maar wie doorbijt, wordt bij mooi weer beloond met een spectaculair zicht op de rokende Arenal vulkaan. Echte waaghalzen dalen af naar het smaragdgroene meer in de Cerro Chato krater voor een frisse duik.

Met het hoofd in de wolken in het nevelwoud van Monteverde

Monteverde is Costa Rica’s beroemde nevelwoud. In de hooggelegen bossen is het vaak mistig, eerder fris en vochtig. Je stapt als het ware een sprookjesbos binnen. De grond is bedekt met varens en overal wiegen lianen. Bomen en takken zijn verstrengeld en vormen zo tunnels van groen. Overal hoor je dieren- en vogelgeluiden, al zie je de dieren meestal niet. De nevel die hier hangt, maakt het geheel nog mysterieuzer. Een letterlijk hoogtepunt is een spectaculaire wandeling over hangbruggen die in de toppen van de bomen zijn gespannen. Met je hoofd in de wolken ervaar je dan het nevelwoud, met onder jou één groen lappendeken.

Met de kano door de jungle van Tortuguero

Het Parque Nacional Tortuguero aan de Caraïbische kust bestaat uit een stelsel van lagunes en kanalen, die met traditionele boomstamkano’s worden bevaren. Het park is de habitat van zeekoeien en honderden vogelsoorten. In het vochtige oerwoud jagen jaguars en ocelotten. De stranden zijn dan weer een broedplaats voor zeeschildpadden (tortugas), die de naam hebben gegeven aan het park. Een tochtje met de kano over de waterwegen is één van de mooiste natuurbelevenissen van Costa Rica. Terwijl de kano langzaam door donkergroen water langs mangroves en palmen glijdt, zie je exotische vogels van oever tot oever vliegen. Op zandbanken liggen kaaimannen te zonnen. De broeierige lucht is vervuld van oerwoudgeluiden.  

Down under in Corcovado

Een van de beste plaatsen om te snorkelen en/of te duiken in Costa Rica is Caño-eiland. Dit eiland in de Stille Oceaan ligt op ongeveer twintig kilometer uit de kust van Costa Rica. Onderweg heb je kans op een ontmoeting met zeeschildpadden en dolfijnen. Rond het eiland bevindt zich een intact koraalrif en het turkooizen water is bij goed weer super helder. Down under in deze wateren speur je tussen de rotsen naar een verborgen dierenwereld. Kleine kleurrijke visjes komen nieuwsgierig kijken, terwijl haaien en roggen onder je zweven Terwijl je rustig doorzwemt, hoor je enkel je eigen adem. Wie liever niet duikt, kan natuurlijk ook snorkelen. Ook in het nationale park Corcovado op het vasteland, zijn er rond de verlaten stranden tal van mogelijkheden om te snorkelen.