California dreamin’ on Highway 1

July 18, 2018

De adembenemende kustweg Highway 1 slingert zich bijna drieduizend kilometer langs de Grote Oceaan. De meeste reizigers beperken zich tot het stuk tussen Los Angeles en San Francisco, een 700 kilometer lange strook die je langs mooie vergezichten en ruige kusten brengt. 

Hearst Castle en zeeolifanten

Malibu en Santa Barbara zijn typische Californische badplaatsen, die we kennen van Bay Watch. Maar vanaf Morro Bay verandert het landschap en de kust spectaculair. Hier geen stranden meer met bikini babes, maar ruige rotskusten waar zeehonden liggen te rusten. Nabij San Simeon ligt op een heuvel Hearst Castle, een bombastisch Amerikaans landhuis dat gebouwd werd voor krantenmagnaat en miljonair William Randolph Hearst. Hearst Castle heeft onder meer 61 badkamers, 19 zitkamers en een binnen- en buitenzwembad in Griekse stijl  en is een bezoekje meer dan waard. Rijd dan even verder naar Piedras Blancas, waar het strand vaak vol zeeolifanten ligt.

Big Sur en otters

Big Sur, de strook tussen San Simeon en Carmel (ongeveer 175 km), is misschien wel het meest spectaculaire stuk van de kustweg. Hier passeer je bergen die soms tot 1500 meter uit zee rijzen, waarin de weg is uitgekerfd. Aan dit ruige deel van de kust worden de klassieke plaatjes geschoten. Golvende landtongen reiken ver de zee in en worden afgewisseld met kliffen, bossen en baaien. Een letterlijk hoogtepunt is de Bixby Creek Bridge, waarop je kan genieten van mooie vergezichten over de oceaan. Bij Point Lobos kan je het hele jaar door otters en zeehonden spotten.

17 Mile Drive en de Lone Cypress Tree

Op het schiereiland tussen de aaneengegroeide plaatsjes Carmel en Monterey loopt een scenic route, die omgedoopt werd tot 17 Mile Drive. Je geniet 27 kilometer lang van woeste kusten, hoge kliffen en witte zandstranden, maar ook van fraai aangelegde golfterreinen en luxueuze buitenverblijven. In zee spartelen zeeotters, zeehonden en zeeleeuwen. De 17 Mile Drive is in handen van de Pebble Beach Corporation, waardoor je tol moet betalen (10.25 $ per voertuig). Langs de route kom je langs een 20-tal bezienswaardigheden, zoals Pescadero Point, Crocker Grove, Fanshell Overlook, Bird Rock, Point Joe, Restless Sea en Spanish Bay. Bij alle stops zijn parkeerplaatsen aanwezig, wat handig is voor een fotoshoot of een korte wandeling. Vergeet natuurlijk niet te stoppen bij The Lone Cypress, hét icoon van Highway 1.