Welkom in het Paradijs: De Seychellen

January 28, 2019

Met een klein groepje reisagenten hebben we het voorrecht deze prachtige bestemming te gaan ontdekken. Vanuit London Heathrouw vliegen we in 10 uur naar Mahe, een zeer comfortabele vlucht met de nieuwe Dreamliner van British Airways. Een aansluitende vlucht van amper 15 minuten brengt ons op het eiland Praslin.

Op het vliegveld aangekomen, overvalt ons de rust en de natuurpracht. Alle tinten blauw van de zee, alle tinten groen van de dichte tropische vegetatie. De kleuren lijken hier wel mooier en feller dan op andere plaatsen op de wereld.

De Seychellen bestaan uit meer dan 115 eilanden. Van de 93.920 (2017) inwoners woont zo'n 90% op het hoofdeiland Mahé. De eilanden liggen verspreid over een gebied van 400.000 km² zee, minder dan een derde daarvan is bewoond.

Deze eilanden worden ingedeeld in twee groepen:

De Centrale groep, ook wel de Granieteilanden genoemd. Hieronder vallen de eilanden met de voor de Seychellen zo typische granietformaties. Hier woont ook het overgrote deel van de bevolking en hier gaan de meeste toeristen naartoe. De vier belangrijkste eilanden zijn het hoofdeiland Mahé, Praslin, La Digue en Silhouette.

De tweede groep zijn de buitenste eilanden, ook wel de Koralen Seychellen genoemd, deze liggen zeer verspreid.

En wie denkt dat de Seychellen enkel een strandbestemming is, heeft het mis, je kan hier zeker leuke uitstapjes maken en eilandhoppen. Vanuit Praslin kan je bijvoorbeeld het eiland Curieuse bezoeken waar meer dan 300 reuzenschilpadden leven en de Coco De Mer groeit, de palmboom met de grootste kokosnoten ter wereld die wel tot 30kg zwaar kunnen worden.

Of neem de ferry naar La Digue, gekend voor zijn prachtige rotsformaties op het strand van Anse source d’ Argent. La Digue is nog eens half zo klein als Praslin, ongeveer 3km lang en er is zo goed als geen gemotoriseerd verkeer. De fiets is hier het vervoermiddel bij uitstek om het eiland te verkennen, bij aankomst in de haven kan je er gemakkelijk ééntje huren. Of je kan er uiteraard ook voor kiezen om op het eiland zelf enkele nachten te logeren, je vindt er zoals op de meeste eilanden prachtige resorts en guest houses.

Ook Bourgondiërs komen in de Seychellen aan hun trekken. De Creoolse keuken is erg gevarieerd met heel veel verse groenten en exotisch fruit en uiteraard heel veel soorten vis. Mijn favoriet is ongetwijfeld hun vis curry die op 101 verschillende manieren wordt bereid.

De beste reistijd is van april tot oktober maar de temperatuur bedraagt het hele jaar door zo’n gemiddelde 25°C, ’s nachts koelt het weinig af.

Vooral het eilandhoppen is zeer leuk, je kan verschillende eilandjes combineren zonder lange boottochten of vluchten te moeten nemen. Vanaf de luchthaven kan je binnen het half uur al op een idyllisch eiland vertoeven.

Zin in een beetje of veel luxe? Op de Seychellen vind je het allemaal, van eenvoudige 3* hotels en guest houses tot super de luxe resorts.